Veszélyben a nevickei várrom


Egyre többen aggódnak a nevickei vár miatt. „Tegnap a nevickei várnál voltunk. Nem akarok kárörvendő lenni, de úgy tűnik, hogy a torony teteje hamarosan összeomlik. Nagyon siralmasan néz ki” – írta Szerghij Deniszenko fényképész a Facebookon.

„Néhány hónapja voltam a várnál és már akkor is látszott, hogy a gerendák nem bírják a terhet és egyes elemek leesnek. Félő, hogy a tető egyszerűen összeomlik” – írja a világhálón Mihail Dankanics televíziós műsorvezető. A nevickei vár eléggé hányatott sorsú. Az ókemencei községi tanács egy romhalmazként vette fel a nyilvántartásába. Egyesek attól tartanak, hogy ugyanaz a sors vár rá, mint a szomszédságában lévő Verhovina szanatóriumra, és megtalálják a módját a vár privatizációjára is. Jelenleg egy moratórium van érvényben, ami nem engedi, hogy megnöveljék a nemzeti jelentőségű történelmi épületek számát, így az egyetlen megoldás történelmünk egy épületének megmentésére az jelentené, ha a községi tanács európai pályázatokon keresztül próbálna meg pénzt találni a vár restaurációjához.

Kobály József kárpátaljai helytörténész szerint is baj van. Szerinte legalább az lenne a minimum, amit megtehetnénk, hogy kezdeményezzük a történelmi emlékművünk sorsának megyei tanácsban való megtárgyalását.