Donbász: Kölcsönös tűzszünet-sértés


A kelet-ukrajnai felkelők kedd reggel többször is lőtték az ukrán katonák állásait, ezzel megsértve a minszki megállapodást – közölte terrorellenes hadművelet (ATO) parancsnokságának sajtószolgálata.

A vezérkar közleménye szerint a lázadók kedd reggeltől gépfegyverrel és automata aknavetővel lőtték az ukrán hadsereg Doneck megyei, Avdiivkai és Opitnogoi állásait. Szpartak község irányából orvlövészek nyitottak tüzet az ukrán katonákra. Reggel 6 és 10:50 között (kelet-európai idő) a felkelők 6 alkalommal sértették meg a tűzszünetet, négyszer célzott lövést adtak le az ukrán állásokra.

Közben a DNR Védelmi Minisztériumának jelentése szerint, az ukrán katonák az elmúlt napon 16-szor szegték meg a tűzszünetet – írja Novorosszia hírügynöksége. A helyzet hirtelen kiéleződött és az ukrán katonák tüzérséget is bevetettek. Szpartak, Veszeloe, Zsabunyki, Sirokaja Balka, Kamenka, Krasznij Partizan és Mihajlovka település is támadás alá került. A Védelmi Minisztérium adatai szerint az ukrán katonák Avgyejevka, Peszki, Kamenka és a Butovka bánya melletti állásaikról lőttek. A hadsereg 152 mm kaliberű tüzérséget, 82 és 120 mm kaliberű aknavetőket, BMP-t és 2Sz9 Nona tüzérségi fegyvert is bevetett.