Kerry: Donbásznak jár a különleges státusz


Az amerikai külügyminiszter a Donbász vidékének nyújtandó különleges önrendelkezési státusz megadására biztatta újfent Kijevet. A felkelőket pedig arra kérte, hogy az ukrajnai törvények szerint tartsák meg a helyhatósági választásokat, s engedjék be területükre a nemzetközi megfigyelőket.

John Kerry leszögezte, a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett valamennyi félnek – Ukrajnának, a felkelőknek, Oroszországnak – maradéktalanul be kell tartania a minszki megállapodásban foglaltakat, különben nem lesz béke és nyugalom. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e kompromisszum Washington és Moszkva között, John Kerry azt válaszolta, hogy Ukrajna nem kompromisszum tárgya.

Hozzátette viszont, hogy a kompromisszumok, minden fél részéről, a válság további enyhülését szolgálnák. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a megkötött megállapodások mentén cselekedjen minden érintett fél. Konkrétan is megnevezte, kinek mit kell tennie a válság megoldásáért. Ukrajnához érve azt emelte ki az amerikai diplomácia vezetője, hogy Kijevnek biztosítania kell a különleges önkormányzati státuszt Kelet-Ukrajnának.
Meggyőződése, hogy ezzel Ukrajna is jól járhat, csökkenhet az országban az évek óta tartó feszültség. Azzal pedig, ha később a kölcsönös szankciók is érvényüket vesztenék, mindenki csak nyerne, fejezte ki reményét Kerry.