Terrorakcióra készültek a Madridban elfogott dzsihádisták


Elfogtak három marokkói férfit kedd hajnalban Madridban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet nevében terrorcselekményt készültek elkövetni Spanyolországban – közölte a spanyol rendőrség.

Mindhárom elfogott férfinak spanyol iratai voltak, és régóta éltek a fővárosban. A hatóságok figyelték őket, telefonbeszélgetések és internetes üzenetváltások utaltak arra, hogy terrorakciót készítenek elő, amelyet bármelyik pillanatban végrehajthatnak. A hatóságok nem közölték, hogy pontosan milyen merényletre készültek.

Jorge Fernández Díaz belügyminiszter a Cadena Ser rádió reggeli műsorában hangsúlyozta: a rendőrök az esetek többségében eddig toborzóhálózatokat számoltak fel, és az őrizetbe vettek az Iszlám Állam propagandáját terjesztették vagy segítettek megszervezni a beszervezett személyek utazását Szíriába vagy Irakba, az Iszlám Állam által ellenőrzött területekre. Ezzel szemben a most letartóztatott férfiak terrorcselekményre készültek, és ez “minőségi ugrás”- jegyezte meg.

Marad a terrorkészültség
A miniszter szerint ez indokolja, hogy továbbra is fenntartsák azt a terrorkészültségi fokozatot, amelyet június végén, a Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban végrehajtott merényletek miatt rendeltek el.
Az európai országok közül Spanyolországban zajlik a legtöbb rendőrakció a feltételezett dzsihádistákkal szemben, idén már több mint 80 embert tartóztattak le az Iszlám Állammal folytatott együttműködés gyanújával. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint a toborzóhálózatok révén eddig 126-an utaztak a konfliktusövezetbe, hogy harcoljanak a dzsihádisták oldalán.