Ukrán bíróság elé áll a cigit szállító magyar sárkányrepülős


A járművének elkobzása mellett 5 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat a magyar pilóta, aki motoros sárkányrepülőjével cigarettáért röppent át Kárpátaljára.

A Kárpátalja megyei ügyészség a nemzetközi repülési szabályok megsértésével vádolta meg azt a magyar állampolgárt, aki motoros sárkányrepülővel lépte át engedély nélkül a magyar-ukrán zöldhatárt október 24-re virradó éjszaka. A pilótát az ukrán határőrök a kárpátaljai Nagydobrony község határában, röviddel a leszállást követően érték tetten két ukrán állampolgár és 12 kartonláda zárjegy nélküli cigaretta társaságában – közölte a szon.hu.

A portál szerint, Cosmos típusú légi járművet az ukrán hatóságok már korábban is látták, amint mindkét irányban megsértette az ukrán légteret. Ezúttal a járőröknek sikerült a nyomába eredni, és rajtaütni, amint épp landolt egy legelőn kialakított alkalmi leszállópályán.
A rendőrség és a vámhatóság gyanúja szerint a pilóta cigarettacsempészésre használta a gépét. Az ezzel kapcsolatos nyomozás még tart, így a férfit egyelőre az ukrán légtér szándékos megsértése miatt vonják felelősségre.