Drónok védik a dél-európai határt az IÁ-tól


Drónokkal erősíti meg Dél-Európa védelmét a NATO, amelyeket a szicíliai Signella légibázisra telepítenek – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán az észak-spanyolországi Zaragozában, ahol az elmúlt 13 év legnagyobb hadgyakorlatának a “Trident Juncture-2015” (Hármas elágazás) utolsó művelete zajlik.

A főtitkár szerint a szicíliai bázis kulcsfontosságú az Afganisztán, Irak, Szíria, a Közel-Kelet és Észak-Afrika felől érkező esetleges fenyegetésekkel szemben, ezért szükséges a drónok alkalmazása. Hangsúlyozta: a pénteken záruló hadgyakorlat révén a NATO-erők fel lesznek készülve, hogy szembenézzenek az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorista szervezet “brutalitásával” ugyanúgy, ahogy az Ukrajna felé irányuló “orosz agresszióval” is.

Mint mondta, a szövetség jelenleg nem lát azonnali fenyegetést, de véleménye szerint erős védelemmel elkerülhetők a kockázatok és világos üzenetet lehet küldeni bármelyik lehetséges ellenségnek. Jens Stoltenberg hozzátette, hogy nemzetközi megfigyelőket kértek fel a hadgyakorlat figyelemmel kísérésére, köztük Oroszországot is, és kifogásolta, hogy Moszkva saját hadgyakorlatán ezt nem viszonozta.

Az október elején kezdődött, öt hétig tartó NATO-hadgyakorlaton összesen mintegy 36 ezer NATO-katona, 140 harci repülőgép és helikopter, valamint 90 hadihajó vesz részt 30 országból, köztük a nem NATO tagállamok – Ausztria és Svédország – is. A hadgyakorlat első – parancsnoki-vezérkari – szakasza október 3. és 16. között zajlott Kanada, Norvégia, Németország, Belgium és Hollandia parancsnoki és irányítási struktúráinak felhasználásával.
A második szakaszát – a haderők tulajdonképpeni gyakorlatát – október 21. és november 6. között Olaszország, Spanyolország, Portugália területén, valamint a Földközi-tenger nyugati részén tartják. A manőver fiktív forgatókönyve szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata felhatalmazza NATO-t, hogy megvédelmezzen egy fenyegetett államot illetve felügyelje annak tengereit.

mti