Dupla svédverés Lembergben


Tavaly júliusban a dán FC Köbenhavn híveit, tegnap a svéd FF Malmö szurkolóit érte támadás ukrán futballhuligánok részéről. Ezúttal azonban elképzelhető, hogy nem az esti Bajnokok Ligája-meccsen érdekelt Sahtar fanatikusai voltak a ludasak.

Kedd délután Lemberg belvárosában mintegy 50 álarcos huligán minden ok nélkül rátámadt a svéd Malmö szurkolóira. A svéd Sydsvenskan.se beszámolója szerint a huligánok székekkel és üvegekkel dobálták meg a megijedt embereket, akik a szomszédos házakban próbáltak menedéket találni. Szerencsére senki sem sérült meg súlyosan.

A drukkerek az esti, Sahtar Donyeck elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre érkeztek az ukrán városba, de már hétfőn is átéltek egy hasonló támadást, akkor 30 csuklyás ember támadta meg a buszukat, és egy Malmö-szurkolót kórházba is kellett szállítani.

Több svéd tanú azt mondta a Sydsvenskan érdeklődésére, hogy az elkövetők nem is a Sahtarhoz, hanem a helyi Kárpáti Lemberghez tartoztak. „Egész nap egy rendőrt sem láttunk, de a támadás után hirtelen nagyon sokan megjelentek. Nem bízom bennük” – nyilatkozta a lapnak az egyik drukker, Fredrik Persson. Egy másik, Per Kindgren annyit fűzött hozzá: “Most már csak szeretnék hazajutni a kisfiamhoz.”

Tavaly Kijevben volt balhé. Akkor a Dnyipro–FC Köbenhavn Bajnokok Ligája-selejtező előestéjén az ukrán ultrák egy csoportja megpróbált behatolni a dán szurkolók szállodájába, majd a mérkőzésen előbb a helyi biztonsági emberekkel dulakodtak, aztán bemászva a pályára megrohamozták a vendégszektort. Az UEFA végül 50 ezer eurós büntetéssel sújtotta a Dnyiprót.

A kedd esti BL-csoportmeccset egyébként a Sahtar nyerte 4–0-ra svéd ellenfelével szemben.