Kiújultak a felkelők támadásai a Donyec-medencében


Váratlanul kiújultak a felkelők támadásai az elmúlt egy napban a két kelet-ukrajnai megyeközpont, Donyeck és Luganszk környékén. Öt ukrán katona sérült meg a támadások következtében – közölte szerdán Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

Tájékoztatása szerint a felkelők a Luganszktól északra fekvő Scsasztya településen lévő hőerőművet védő ukrán katonákat húsz percen át tartották tűz alatt a felkelők kézi lőfegyverekkel, a környéken egy másik településnél pedig gránátvetőkkel támadtak.

Donyeck közelében Piszki, Avgyijivka, Opitne települések térségét lőtték a felkelő erők kézi fegyverekkel és gránátvetőkkel. Eközben a dél-donyecki Mariupol körzetében az elmúlt napban nyugalom volt.

A mostani volt a leghevesebb támadássorozat, amelyet a felkelők indítottak a fegyveres erők állásai ellen a kelet-ukrajnai frontvonal térségében azóta, hogy szeptember 30-án Minszkben a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – összekötő csoport megállapodott a front menti övezetből történő fegyverzetkivonás folytatásáról, azaz a száz milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi eszközök eltávolításáról a két fél közötti ütközőzóna harminc kilométer széles térségéből. A száz milliméternél nagyobb kaliberű nehézfegyverek kivonását már a februári minszki megállapodás előírta a szemben álló feleknek.

A kijevi hadműveleti parancsnokság már a múlt hónapban arról számolt be, hogy szeptember végi minszki megállapodás után taktikát váltottak a kelet-ukrajnai felkelők: fegyverhasználatot próbálnak kiprovokálni az ukrán katonákból, hogy utána a fegyveres erőket vádolják a tűzszünet megsértésével. Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai hadműveleti övezetben zajló eseményeket figyelemmel követő Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora pedig két héttel ezelőtt arról írt Facebook-oldalán, hogy értesüléseik szerint a felkelők Donyeck térségébe csoportosítanak át katonai erőket és eszközöket.

Olekszandr Zaharcsenko, a felkelők Donyecki Népköztársaságának vezetője szerdán a harci tevékenység felújítását helyezte kilátásba. Leszögezte, hogy a fegyvernyugvás csupán feltételes. „Ha Kijev megsérti a tűzszünetet, támadásba lépünk ott, ahol nekünk a legkedvezőbb” – jelentette ki.

Liszenko kijevi sajtótájékoztatóján világossá tette, hogy a fegyveres erők tartják magukat a tűzszünethez, de életveszély esetén a katonák használhatják fegyvereiket, azaz nincs olyan parancs, amely ezt tiltaná.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője pedig arra figyelmeztetett szerdán, hogy Kijev visszaállítja a már kivont tüzérségi fegyvereit a front menti térségbe, ha a felkelők nem hagynak fel a civilek és katonák életét veszélyeztető provokációikkal.

Forrás: MTI