Közösen gyakoroltak amerikai és orosz vadászgépek


Szíria légtere fölött gyakorolták azt, hogy mit kell tenni, ha közel kerülnek egymáshoz. Csak percekig repültek egymás mellett, de a két ország katonai vezetői máris azon vitatkoznak, hogy ez hadgyakorlat volt-e vagy sem.

Három percig egymás mellett repült egy orosz és egy amerikai vadászrepülő Szíria légterében. A gépek 8 kilometeres távolságra közelítették meg egymást. Abban egyetért az orosz és amerikai hadvezetés, hogy a gépek pilótái a véletlen összetűzések elkerülését gyakorolták. Az viszont már nem egyértelmű, hogy a három perces közös repülés hadgyakorlat volt, vagy sem.

“Ez csak egy próbarepülés volt, egy-egy amerikai és orosz gép vett részt benne, és a múlt hónapban elfogadott biztonsági eljárást tesztelték” – közölte kedden a Pentagon. Jeff Davis szóvivő azt mondta, hogy gyakorolni kellett, mit a teendő, ha Szíriában közel kerül egymáshoz egy amerikai és egy orosz gép.

Az oroszok szerint ez viszont már hadgyakorlat. Andrej Kartapolov vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának parancsnoka azt mondta, hogy az amerikai és az orosz légierő kedden közös hadgyakorlatot tartott, amelynek során kidolgozták az egymás harci repülőgépeinek veszélyes megközelítése esetén követendő eljárásrendet a szíriai légtérben.

Washington és Moszkva a múlt héten írt alá egy memorandumot az esetleges incidensek elkerülésére a szíriai légtérben. Az ebben kidolgozott eljárásrend lehetővé teszi az amerikai stratégiai légi hadműveletek katari központja és a Latakia tartománybeli Hmeimim támaszponton állomásozó orosz légi irányítás közti információcserét.

mti