Moszkva helyrerakta a nyugati médiát


Oroszország nem tartja elvi kérdésnek Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalomban tartását, de egy szíriai rendszerváltás nemcsak regionális, hanem globális katasztrófa is lenne – mondta kedden az Eho Moszkvi rádióállomásnak Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy egy szíriai rendszerváltás – tekintettel a mostani menekültproblémára – “nagy fekete lyukká válhat”. A szíriai állam léte kulcsfontosságú a terrorizmus elleni harcban – hangsúlyozta Zaharova. “Ha nem lesz szíriai állami lét, nem lesz, aki a szárazföldön harcoljon a terroristákkal”.

Zaharova keddi rádióinterjújából nyugati hírügynökségek azt emelték ki, hogy Aszad hatalmon maradása Oroszország számára nem elvi kérdés, s ezt az orosz álláspont megváltozásaként értékelték. A szóvivő később a TASZSZ orosz hírügynökségnek kijelentette, hogy “a szíriai válsággal kapcsolatban változatlan az orosz álláspont.” Zaharova hozzátette, Moszkva nem mondta, hogy “támogatja vagy nem támogatja Aszadot”. “Az elnök sorsáról csak a szíriai nép dönthet” – jelentette ki.

“Véget fogok vetni az idézetekkel zsonglőrködő nyugati média azon kísérleteinek, hogy eltorzítsák a szíriai rendezéshez való orosz hozzáállást” – hangsúlyozta a szóvivő.

Oroszországot, amely szeptemberben Aszad kérésére légitámadásokat kezdett az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport ellen, Aszad legerősebb támogatójaként tartják számon, aki ellenezte az elnök távozását sürgető nyugati javaslatokat. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes előzőleg kedden bejelentette, hogy Moszkva a jövő héten tárgyalásokat szeretne tartani a szíriai vezetők és az ellenzék között. A kormány már jelezte részvételi szándékát, de egyelőre nem tudni, melyik ellenzéki csoport venne részt a tárgyalásokon, amelyekről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottjának szerdai megbeszélésén is szó lesz.

mti