Újabb orosz gép zuhant le


Lezuhant egy orosz teherszállító gép Dél-Szudánban. A Ria Novosztyi szerint az An-12-es típusú gépen az öt fős személyzet mellett hét ember utazott.

A repülőgépet egy örmény cég üzemeltette – erősítették meg az Interfaxnak Jerevánban. Az MTI úgy tudja, a halottak száma negyven főt is eléri, tehát a dél-szudáni főváros, Juba közelében lezuhant gép a földön is szedte áldozatait.

A South Sudan Tribune twitteres bejegyzése szerint van azonban két túlélő is, köztük egy gyermek – de nem világos hogy csupán egy földön lévő sérültről, vagy a gép utasáról van szó. A jubai nemzetközi repülőtér vezetőjére hivatkozva a helyi Eye Radio Juba úgy tudja, három túlélője is van a balesetnek.

A teherszállító gép a a Fehér Nílus közelében, 800 méterre a jubai repülőtértől zuhant le, nem sokkal a felszállás után. A gép a 2011-ben függetlenné vált ország egyik olajlelőhelyére tartott volna a fővárosból.

Az értesülések eltérőek, néhol 20, néhol 12 gépen tartózkodó emberről szólnak az információk. A Ria Novosztyi a dél-szudáni tájékoztatási minisztériumra hivatkozva 17 gépen lévőről tud. A személyzet öt tagja állítólag orosz volt, amit nem zár ki az, hogy a gép egy örmény céghez tartozott. Az AP szerint 12 ember volt a gépen, közülük tizen haltak meg – eszerint tehát két túlélőről lehet szó.

Az Antonov-12-es gépeket 1957 és 1973 között gyártották a Szovjetunióban, majd 1981-től Kínában. A teherbírása 2,8 tonna. A négymotoros gép teherszállítás mellett ejtőernyős deszantosok szállítására is alkalmas. A dél-szudáni hatóságok szerint a baleset oka a gép túlterheltsége vagy pilótahiba lehetett.