Baj van a szubvencióval Kárpátalján


Kárpátalján nagyon lassan halad a szubvenciós kérelmek feldolgozása, a rezsitámogatások odaítélése. Vidékünknél csak Odessza és Luganszk megye teljesít rosszabbul ezen a téren.

A folyamat gyorsítása érdekében a kormány egy bizottságot készül delegálni Kárpátaljára, hogy az megvizsgálja, mi az oka a lassú adatfeldolgozásnak. Ukrajnában már 4 millióan kérelmezték a rezsitámogatást.

A kormány könnyített valamelyest a szubvenció kérelmezésén. Már nem szükséges jövedelemigazolásokat csatolni, sőt, a keresetünk pontos összegét sem kell feltüntetni. Elég csak beírni munkahelyünk pontos nevét és beosztásunkat, s az adóhatóság bázisából kikeresik a jövedelmi adatainkat. Változás még a korábbiakhoz képest, hogy az adott közműszolgáltatás bejegyzett mérőórájának nem kell feltétlenül a lakásba bejelentett lakó nevével egybeesnie, viszont a szubvencióért továbbra is a lakás tulajdonosának kell folyamodnia.

Akinek megítélik a támogatást, az összeget automatikusan a szolgáltató számlájára utalják az adott háztartás nevében, tehát készpénz formájában nem jelenik meg sehol.

A kormány döntése értelmében nemrég módosult a téli hónapokban kedvezményes áron felhasználható gáz mennyisége. Eddig havonta kétszáz köbméterig 3,60 hrivnyát kellett fizetni, felette már 7,20-at. Ezentúl ezerkétszáz köbméterig érvényes a kedvezményes tarifa, s azt a fűtési szezon során úgy osztja be a tulajdonos, ahogy akarja. Azaz az egyik hónapban elhasználhat csak százat, a következőben meg akár háromszázat 3,60-as áron.