Gyorsított eljárásban kapnak munkavállalási engedélyt ukrán szakértők Csehországban


Gyorsított és egyszerűsített eljárásban kapnak rövidesen munkavállalási engedélyt ukrán számítógépes szakértők Csehországban. A most induló program első szakaszában mintegy 500 ukrán számítógépes szakértő befogadására számít Csehország, amely bizonyos területeken munkaerőhiánnyal küszködik.

A prágai külügyminisztérium szerdai közlése szerint a szakértőknek a jövőben nem kell részt venniük az eddig kötelező néhány órás konzulátusi beszélgetéseken, s amennyiben hiteles iratokkal tudják bizonyítani szaktudásukat, rövid időn belül megkapják a csehországi tartózkodási engedélyt és a munkavállalásra feljogosító kék kártyát.
Csehország tavaly 340, az idén pedig már mintegy ezer ukrán specialistának adott ki munkavállalási engedélyt. Miután azonban az eddigi eljárás nagyon bonyolult, a minisztérium a Csehországban hiányzó szakemberek számára azt lerövidíti.
Amennyiben a projekt hasznosnak bizonyul és beválik, Prága azt tervezi, hogy azt más szakmákra is kiterjeszti. A cseh munkaerőpiac ezirányú elemzését a munkaügyi és népjóléti tárcának kell kidolgoznia.

„A cseh cégek körében keresettek az ukrán szakemberek, s úgy véljük, hogy a projekt mindkét fél számára hasznos lehet” – mondta Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter pénteken újságíróknak. A tervek szerint a jövőben a projektet néhány más országra, például Üzbegisztánra és Mongóliára is kiterjesztik.

Csehországban jelenleg hatszázalékos a munkanélküliség. A legfrissebb kimutatások szerint a 15–64 év közötti lakosság 70,5 százalékának van munkahelye, ami 1993 óta a legmagasabb arány. A szakembereken kívül nagy a kereslet a munkásszakmák iránt is.
Szeptember végén több mint 110 ezer ukrán állampolgár dolgozott engedéllyel Csehországban. A mintegy félmillió külföldi munkavállaló között az ukránok alkotják a legnépesebb csoportot.

mti