A munkácsi 128-as egységet kivonják az ATO-ból


Kivonják a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletek (ATO) zónájából a munkácsi 128-as hegyivadász dandárt – számolt be a hírről Facebook-oldalán Ljudmila Bondarcsuk, kárpátaljai önkéntes.

A volontőr értesülései szerint rotációról van szó, a dandár katonáit biztonságosabb helyre vezénylik. A hírt a Szics Lövészek elnevezésű hazafias mozgalom saját forrásaira hivatkozva is megerősítette. A segítség a 128. hegyivadász dandárnak elnevezésű Facebook-oldalon közzétett posztból az is kiderült, hogy a 128-ok kivonását az Ukrán Katonai Vezérkar rendelte el. Viszont az állítólagos beütemezett kivonásról a dandár parancsnoka nem tudott.

Katonák azonban nem a munkácsi állomáshelyükre, hanem a Lemberg megyei Javorovi katonai bázisra vezénylik. A civil szervezet hosszasan taglalja, hogy a vezérkar ezzel a lépésével hibát követ el, ugyanis Ukrajna egyik legjobban felkészített és legtapasztaltabb katonai egységét vonja ki a frontvonalról.

A katonák részben önerőből és az önkéntesek segítségével egy ideje a kelet-ukrajnai állásaik megerősítésén, téliesítésén dolgoztak. Mindezt a helyükre vezényelt egység élvezhetik, ők pedig mindent kezdhetnek elölről, hisz a Lemberg megyei katonai bázison nem a kaszárnyákban, hanem egy sátortáborban lesznek elszállásolva – olvasható a bejegyzésben.