Franciaország repülőgép-anyahajót küld az IÁ ellen


Franciaország beveti a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó hajóját az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen – jelentette be csütörtökön a francia elnöki hivatal a védelmi tanács ülését követően, amelynek témája a szíriai és az iraki helyzet volt.

“Döntés született arról, hogy a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó és köteléke bevetésre kerül az Iszlám Állam és a szövetséges csoportjai elleni hadműveletekben” – olvasható a közleményben. A bevetéssel több mint duplájára nő a francia katonai potenciál a térségben, ahol jelenleg hat Rafale típusú vadászbombázó állomásozik az Egyesült Arab Emírségekben és hat Mirage Jordániában.

Az egyetlen francia repülőgép-hordozó tavasz óta a dél-franciaországi Toulon kikötőjében található, ahol karbantartási munkákat végeznek rajta. A Charles de Gaulle február 23-tól április közepéig már részt vett a nemzetközi koalíció hadműveleteiben az Iszlám Állam ellen Irakban. A nyolc hét alatt a repülőgép-hordozón található mintegy húsz bombázó napi 10-15 harci bevetést hajtott végre a francia vezérkar szerint.

Franciaország 2014 szeptember óta vesz részt a dzsihadisták elleni nemzetközi koalícióban Irakban. Szíriában egy évvel később kezdett légicsapásokat.
A francia bombázók az iraki hadsereget támogató Chammal-hadművelet részeként 2014. szeptember 19. óta 1285 légi műveletet hajtottak végre, amelyből a 271 légicsapás 459 objektum megsemmisítését tette lehetővé a francia vezérkar szerint. Szíriában eddig csak két légicsapás-sorozatot hajtottak végre a francia erők az Iszlám Állam állásai ellen. Az elnöki hivatal közleménye szerint a védelmi tanács csütörtökön azt is megerősítette, hogy támogatja az október végén megkezdett bécsi tárgyalásokat a szíriai politikai átmenet körvonalainak meghatározása érdekében, anélkül, hogy támogatná Bassár el-Aszad elnök hatalomban maradását.
Francois Hollande államfő a közlemény szerint hangsúlyozta a bécsi folyamat támogatását. Arra hívta fel a figyelmet, hogy bármilyen megállapodás fő irányvonala az IÁ elleni harc és a civil lakosság elleni bombázások leállítása kell, hogy legyen. “Bassár el-Aszad semmiképpen nem jelentheti Szíria jövőjét” – áll a közleményben.

mti