Jacenyuk miniszterváltásokkal zsarolja Porosenkót


Arszenyij Jacenyuk, Ukrajna miniszterelnökének a brüsszeli Politicionak adott interjújában bejelentett kormány átrendezési szándéka nem több mint az ország elnökének, Petro Porosenkónak a zsarolása – közölte a TASZSZ. A minisztercserékről szóló utolsó döntést azonban az elnöknek kell meghoznia.

Erről Ruszlan Bortnik, az Ukrán Elemző és Politikai Menedzsment Intézet igazgatója nyilatkozott. „Ez az interjú egy könnyed zsarolás volt. Jacenyuk egy kicsit megpróbálta megzsarolni Porosenkót” – mondta Bortnik. Szavai szerint a miniszterelnök efféle viselkedése arról tanúskodik, hogy még nem döntöttek a Miniszteri Kabinet személyzeti kérdéskörében.

„Az elnökkel, a pénzügyi csoportokkal, a politikai pártokkal láthatólag még tovább folyatódnak azok a megbeszélési folyamatok, hogy milyen átrendezéseket eszközöljenek a Miniszteri Kabinetben” – mondta Bortnik megjegyezve, hogy nem véletlen, hogy Jacenyuk pont Porosenko három képviselőjét, az oktatásügyi, az energiaügyi és a egészségügyi miniszter említette meg. „Jacenyuk ezen kívül arról is beszélt, hogy az európai integrációért felelős miniszteri tisztségre saját javaslatot tesz, ami csak megerősíti a zsarolási szándékot” – mondta a politológus.

Bortnik szavai szerint a november negyedikei ukrán parlamenti ülés eléggé barátságos volt, ami azt tanúsítja, hogy a koalícióban eléggé pozitívak a tárgyalási folyamatok. „Ha a Batykivscsina és a Szamopomoscs, amely a választásokon megerősítette a pozícióját a koalíción belül marad, akkor a Népi Front miniszteri mandátumai szenvedhetnek kárt: Arszen Avakov belügyminiszter, Pavel Petrenko igazságügyi miniszter és Anna Oniscsenko a Miniszteri Kabinet minisztere. Ezen kívül kárt szenvedhetnek a külföldiek, mindenekelőtt Alekszandr Kvitasvili egészségügyi miniszter és talán Ajvarasz Abromavicsusz gazdaságügyi miniszter” – mondta a politikai szakértő. Úgy gondolja, hogy Natalia Jareszko pénzügyminiszteri tisztségét az IMF-el való együttműködés miatt szinte semmi sem fenyegeti. Bortnik a Batykivscsina és a Szamopomiscs miniszteri tisztségének felülvizsgálatát is lehetségesnek tartja.

Még van idő a döntésre. „A Miniszteri Kabinetnek december 11-ig immunitása van, vagyis Jacenyukot még csak le sem lehet váltani, de rotációt lehet végrehajtani a kormányon belül” – mondta Bortnik. Az ukrán alkotmány értelmében a miniszteri program elfogadásától egy évig nem lehet lemondatni a Miniszteri Kabinetet. A Miniszteri Kabineten belüli rotációnak egy másik dátuma, november 27 is lehetséges, hisz ezen a napon lesz pont egy éve, hogy a parlament a jelenlegi felállásban munkához látott.

A szakértő szavai szerint azonban az utolsó szó joga Porosenko mögött van. „Az utolsó szó joga mindenképp az elnök mögött van, aztán Julia Timosenko és Andrej Szadovoj (a Szamopomiscs párt vezetője – a szerk.) fog beszélni, és csak utánuk hallgatják meg Arszenyij Jacenyuk ajánlatát” – mondta a szakértő. Szavai szerint Jacenyuk befolyása annyira lecsökkent, hogy csak az elnöknek köszönhető, hogy továbbra is miniszterelnök.

„A következő nyárig biztos le fog mondani. Legjobb esetben is kettő, három vagy négy hónapja maradt” – mondta Bortnik. Szerinte rengetegen pályáznak a miniszterelnöki tisztségre, de jelenleg Jacenyuk az elnök számára legelőnyösebb lehetőség, mert a többi jelöltet kevésbé tudná irányítani. „Timosenko és valaki a Szamopomoscsból is pályázik a helyére. Vlagyimir Grojszmannak (az ukrán parlamenti házelnök – a szerk.) is vannak ilyen ambíciói. Nyugaton Mihail Szaakasvilit és Natalia Jareszkót szeretnék ezen a helyen látni” – mondta Bortnik.