Obama elmondta, mi okozhatta az orosz gép tragédiáját


Lehetségesnek nevezte csütörtökön Barack Obama amerikai elnök, hogy pokolgép okozta az orosz utasszállító tragédiáját.

“Úgy gondolom, fennáll a lehetősége annak, hogy pokolgép volt a fedélzeten, és mi ezt nagyon komolyan vesszük” – nyilatkozott az elnök a CBS hálózatához tartozó KIRO rádiónak.

“Saját nyomozóink és hírszerzésünk sok időt fognak eltölteni azzal – mielőtt végérvényes kijelentéseket tennénk -, hogy nagy biztonsággal megállapítsák, mi történt. De nyilvánvalóan lehetséges, hogy pokolgép volt a fedélzeten” – mondta. A kérdésre, hogy vajon Oroszország szíriai katonai fellépése vezetett-e a történtekhez, Obama így felelt: “Ez a nagy kérdés.”

Cameron szerint egyre valószínűbb, hogy terrorcselekmény történt
David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön azt mondta, a brit kormány a rendelkezésére álló hírszerzési értesülések alapján döntött úgy, hogy leállítja az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe irányuló légi járatokat. Cameron ezt azután közölte, hogy fogadta Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnököt, aki az Egyiptomban lezuhant orosz repülőgép katasztrófájától függetlenül, már korábban eltervezett látogatásra érkezett Londonba.

Közös sajtóértekezletükön Cameron kijelentette: egyelőre sem ő, sem a brit kormány szakértői nem lehetnek teljesen bizonyosak abban, hogy pokolgép robbanása okozta az orosz utasszállító szombati lezuhanását. Ha azonban a hírszerzési értesülések alapján valószínűbb az, hogy terrorcselekmény okozta a katasztrófát, mint az, hogy nem, akkor az a helyes eljárás, ahogy a brit kormány eljárt – fogalmazott a brit miniszterelnök. Cameron szerint “egyre valószínűbbnek tűnik”, hogy robbanószerkezet detonációja miatt zuhant le az orosz repülőgép.

Putyin a hivatalos nyomozásra támaszkodna
Vlagyimir Putyin telefonon tárgyalt Cameronnal a lezuhant utasszállító ügyében folyó nyomozásról.
Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint Putyin hangsúlyozta, hogy az okok értékelésénél feltétlenül a folyamatban lévő hivatalos nyomozás során felderített adatokra kell támaszkodni. A két vezető megvitatta a terrorizmus elleni közös harccal kapcsolatos kérdéseket is – áll a közleményben.

Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov a BBC-nek csütörtöki adott nyilatkozatában ugyancsak azt hangoztatta, hogy kizárólag a Sínai-félszigeti légi katasztrófát vizsgáló szakemberek állapíthatják meg a tragédia okát, minden más feltételezés csupán találgatás vagy ellenőrizetlen információ. Hangsúlyozta, hogy a történtek okaival kapcsolatos feltételezésekkel csak a nyomozást végző szakemberek állhatnak elő (megalapozottan), márpedig egyelőre Moszkva nem tud semmilyen, általuk tett bejelentésről.

Forrás: atv.hu