Putyin leállította az összes orosz járatot Egyiptomba


Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte pénteken az Egyiptomba tartó orosz légi járatok felfüggesztését, és utasította a kormányt, hogy dolgozza ki az Egyiptomban tartózkodó orosz állampogárok hazahozatalának mechanizmusát.

A Kogalymavia, azaz nemzetközi nevén Metrojet orosz légitársaság repülőgépe eddig tisztázatlan okokból október 31-én zuhant le a Sínai-félszigeten, miután az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről elindult Szentpétervárra. A gépen 217 utas, köztük 17 gyermek és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.

A pénteki brit sajtó szerint a brit és az amerikai hírszerzés olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelműen arra vallanak, hogy pokolgépes merénylet okozta a gép katasztrófáját. A Sky News szerint a brit titkosszolgálat lehallgatott beszélgetésekben bizonyítékot talált arra, hogy bombát csempésztek a múlt szombaton lezuhant Metrojet gép csomagterébe. A brit kormány szerdán értesült a titkosszolgálati információról, de az csak most szivárgott ki.

A brit kormány két napja függesztette fel a helyi légi járatok közlekedését, miután a hírszerzés Sínai-félszigeti militáns csoportok közötti lehallgatott beszélgetések alapján arra jutott, terrorcselekmény vezethetett a légi katasztrófához.

mti