Továbbra is ügyelnek a 90 napos szabályra


A megyei migrációs szolgálat közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy külföldi állampolgárok fél éven belül csak kilencven napot tölthetnek legálisan Ukrajnában. Korábban a határőrség részletezte az erre vonatkozó tudnivalókat, most pedig a migrációs szolgálat figyelmeztet ugyanerre.

Azok a külföldi állampolgárok, akiknek nem kell vízumengedély az Ukrajnába utazáshoz – ilyenek a magyar állampolgárok is –, 180 nap leforgása alatt 90 napot lehetnek itt. Ezt az időszakot egyhuzamban, vagy részletekben is az országban lehet tölteni. A 90 napot úgy számolják ki a határon, hogy a kilépés napjához viszonyítva visszamenőleg nézik a 180 napot. Amennyiben az illető tartózkodása meghaladta a 90 napot ebben a periódusban, adminisztratív eljárás útján pénzbírságot szabnak ki rá.

A 90 napos szabályt belépéskor is figyelembe veszik. Amennyiben az utazó már kimerítette azt, megtagadják tőle a belépést, de ebben az esetben nem szabnak ki büntetést, „csak” visszafordítják.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény arra is kitér, hogy az itt-tartózkodást nemcsak a határon ellenőrizheti a határőrség, annak vizsgálatára a migrációs szolgálat is jogosult bárhol Ukrajna területén.

Van arra mód, hogy a külföldiek meghosszabbítsák ezt a 90 napos tartózkodási időt. Ehhez fel kell keresniük a migrációs szolgálatot, és dokumentumokkal alátámasztva kell azt kérvényezni. Ennek a módjáról korábban szintén írt a KárpátHír.
Megyénkben az év elejétől 276 külföldi állampolgár folyamodott állandó tartózkodási engedélyért, 838-an pedig ideiglenes tartózkodási engedélyért. A megyei migrációs szolgálatnál 2432 külföldi van nyilvántartásba véve.

Diplomáciai forrásból úgy értesültünk, hogy az ukrán állampolgárok vízummentességéről szóló egyezmény tervezetében szerepel egy olyan passzus, miszerint ha Ukrajna megkapja a vízummentességet, cserébe az EU-s állampolgárok korlátozás nélkül tartózkodhatnak az ország területén.