Bukarest tovább forrong


Sem Victor Ponta miniszterelnök lemondása, sem Klaus Johannis államfő azon ígérete, hogy a demonstrálók képviselőivel is egyeztetni fog, nem nyugtatta meg a romániai tüntetőket. Újabb megmozdulásokat hirdettek meg a Facebookon péntek estére, már a délutáni órákban több tízezren jelezték részvételi szándékukat. A tüntetők a múlt hét végi bukaresti tűzvészben elhunyt áldozatokkal szolidarizálva a korrupció, a visszaélések ellen tiltakoznak – közölte a Népszava.

Az utca nyomására szerdán lemondott Victor Ponta kormányfő, de a demonstrálókat ez nem elégítette ki, a teljes politikai osztály cseréjét, a parlament feloszlatását követelik. Már konkrét követelések is megfogalmazódtak: a közpénzek felhasználásának átláthatósága, illetve az, hogy a tanügy kapja meg a GDP 6 százalékát, adózzon a nemzeti egyháznak számító ortodox egyház is, mondjon le az ombudsman, ex-miniszterelnök Victor Ciorbea, valamint a szenátus elnöke, az ugyancsak volt kormányfő, Calin Popescu Tariceanu.

Klaus Johannis államfő tegnap folytatta a konzultációsorozatot a pártokkal, majd a bukaresti tüntetők küldöttségével is. Nem nevesítette, kit kér fel a kormányalakításra, így még azt sem tudni, hogy szakértői, vagy politikai kormány alakul Ponta kabinetje helyett. Arról sincs döntés, lesz-e előrehozott választás, amint azt az államfő pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szeretné. A tüntetők minden pártot elutasítanak. Az előrehozott választások kiírása kedvezne ugyan az elnök pártjának, hiszen pillanatnyilag a PNL a legnépszerűbb. A parlamenti formációk mindegyike megpróbál „a nép kedvében járni”, ezért van az, hogy egyiknek sincs konkrét javaslata sem arra, hogy hogy milyen összetételű legyen az átmeneti kormány, sem arra, hogy ki vezesse.

Johannis ígérete szerint jövő héten folytatja az egyeztetéseket, hét végére várható az új kormányfő személyének kijelölése.