Steinmeier: egy hónapon belül befejeződhet a nehézfegyverek kivonása


Egy hónapon belül befejeződhet a nehézfegyverek kivonása a kelet-ukrajnai válságövezetben, és november végéig elkészülhetnek a régió aknamentesítését szabályozó előírások – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter pénteken Berlinben az úgynevezett normandiai négyek (Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország) külügyminiszterinek megbeszélése után.

A német diplomácia vezetője kiemelte, hogy jól halad a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi eszközök eltávolítása az ukrán erők és a felkelők közötti ütközőzóna 30 kilométer széles térségéből, és november végére vagy december elejére végezhetnek a 100 milliméternél nagyobb kaliberű nehézfegyverek kivonásával.

Ugyanakkor súlyos gond, hogy a válságövezet sok helyütt aknaveszélyes, ami nagyban akadályozza a független megfigyelők munkáját, a lakosságnak szánt humanitárius segély szállítását és a régió újjáépítését. A tárgyaláson megállapodtak abban, hogy a hónap végéig kidolgozzák az aknamentesítő munkát szabályozó, kötelező előírásokat. Így akár a közeli jövőben hozzá lehet látni a munkához.

Ez igen fontos lenne, mert a közelgő tél miatt mielőbb helyre kell állítani a megrongálódott infrastruktúrát, elsősorban a szén szállításához nélkülözhetetlen vasúthálózatot, illetve a víziközmű-hálózatot – fejtette ki a német külügyminiszter.

Frank-Walter Steinmeier jelentős eredménynek nevezte, hogy a fegyverszünetet már tíz hete nagyjából betartják a felek. A válság rendezéséhez azonban még egy sor nehéz politikai kérdést meg kell oldani. Meg kell teremteni a helyi választások lebonyolításához szükséges feltételeket, és ezzel kapcsolatban választ kell találni például arra a kérdésre, hogy miként szabályozzák mindazon helyiek választójogát, akik a harcok miatt elmenekültek a térségből – mondta a német diplomácia vezetője.

Ezekről az ügyekről a következő hetekben a válság politikai rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtására létrehozott munkacsoportok tárgyalnak, és a munkafolyamat szervezésének, strukturálásának céljával öt kérdést fogalmaztak meg számukra a külügyminiszterek.

A normandiai négyek országcsoport külügyminiszterei nyolcadik alkalommal tanácskoztak az ukrán válság elmélyülése óta. A pénteki berlini megbeszélés a legutóbbi, párizsi értekezlethez hasonlóan jó légkörű és tárgyilagos, „koncentrált és kollegiális volt” – mondta Frank-Walter Steinmeier.

mti