28 nap szabadság, heti 40 órás munkaidő


Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta az új munkaügyi törvényt, s hamarosan arról végleges formában is dönthetnek. Az új jogszabály már 2016 január elsejétől életbe léphet.
Az új munkaügyi törvény több változást is tartalmaz az előzőhöz képest. Jövőre már minimum 28 nap szabadság illeti meg az alkalmazottakat, jelenleg csak 24. Ezentúl a heti 40 órás munkaidő lesz a normál, s csak külön megállapodás keretében dolgozhatnak ennél többet az alkalmazottak. A plusz órákért viszont háromszor annyi fizetés jár, mint a normál munkaidőért. Az éjjeli műszakokért is többet kell fizetniük a munkáltatóknak, 30 százalékkal. Bevezetik az otthoni munkavégzés fogalmát is bizonyos körülmények közepette.

Az új törvény megkönnyíti a dolgozók elbocsátását, eddig csak kirívó esetekben – ittasság, súlyos munkahelyi mulasztás, igazolatlan hiányzás – lehetett elbocsátani valakit. Most már azért is kirúgható lesz az illető, ha munkahelyi titoknak minősülő információt oszt meg másokkal.
Kötelezővé teszik az ebédszünetet, aminek legalább fél órásnak kell lennie, de nem lehet több két óránál. Törvénybe iktatják a kötelezően biztosítandó kisebb szüneteket is a munkavégzés során.
Ezentúl videokamerával figyelhetik meg, hogy mit tesznek munkaidőben a beosztottak, de erről tudnia kell az alkalmazottnak is. A kamera viszont csak a dolgozói helyiségekben lehet, öltözőben vagy illemhelyen nem.

Nem lehet különbséget tenni férfiak és nők között a munka bérezése terén.