37 keresztény túszt engedett szabadon az Iszlám Állam


Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet szabadon engedett harminchét idős asszír keresztény túszt, akiket még februárban rabolt el Haszaké tartományban – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A londoni székhelyű ellenzéki csoport jelentése szerint az idős keresztények szabadon bocsátását helyi arab törzsek elöljáróinak közbenjárásával sikerült elérni a dzsihadistáknál – adta hírül az MTI.

Az Asszír Emberi Jogi Hálózat (AHRN) nevű civil szervezet közölte, a szabadon bocsátott túszok visszatértek az északkelet-szíriai Tell-Tamer városába, és jó egészségben vannak. A szabadon engedettek között 27 nő van.

Egy haszakéi asszír szervezet pedig arról számolt be, hogy a jövő hét elején reményeik szerint újabb keresztény túszokat enged el az IÁ.

A dzsihadisták februárban több mint 220 asszír keresztényt raboltak el Haszaké tartományban, közülük még 124-en vannak a szélsőséges szervezet fogságában. Az IÁ októberben három asszír foglyát kivégezte, de másokat tárgyalások után szabadon bocsátotta.

A polgárháború előtti huszonhárom millió fős szíriai lakosság mintegy tíz százalékát tették ki a keresztények.