Az Európa Tanács szakértői kritizálták az odesszai vérengzéssel kapcsolatos nyomozást


A Kijev által indított három vizsgálat közül legalább kettő nem mondható függetlennek – közli a Lenta. ru az Európa Tanács szakértőinek véleményét.

“A vizsgálatok teljes mértékben ignorálják az európai emberjogi egyezmények előírásait. Az első vizsgálat tárgya a rendőrség viselkedése volt a tragédia idején, a második vizsgálat célja a város központjában, a Szakszervetek Házában történt tömeggyilkosság eseményeinek és felelőseinek megállapítása, a harmadik vizsgálat a mentőszolgálat és a tűzoltók magatartására irányult az események alatt és után” – áll a szakértői jelentésben

A szakértők szerint a vizsgálat nem volt pártatlan és független, valamint teljességgel nélkülözi a tények alapos kivizsgálását, ennek következtében lehetetlen a valódi elkövetőket és a tényleges felelősöket meghatározni. A vizsgálaton kívül az ENSZ szakértője, Cristoph Heinz még szeptember 19-én bejelentette, hogy “a tűz eredetére és jellegére utaló bizonyítékokat valakik megsemmisítették, és feltűnően lassan halad az elkövetők személyének megállapítása.”

Az odesszai tragédiát kivizsgáló bizottságot Turbjörn Jagland, az Európa Tanács vezetőjének utasítása alapján állították össze, célja az Ukrajna területén történt erőszakos cselekmények kivizsgálása 2013 november 30 és 2014 február 21 között, ezen kívül az Odesszábban történt tömeggyilkosság eseményeinek kivizsgálása is a bizottság feladatai közé tartozik.