Bőröndbe rejtett bombát sejtenek az orosz gép tragédiája mögött


A brit kormány szerint az orosz repülőgép lezuhanásának lehetséges okai között “igencsak elképzelhető” egy robbanószerkezet detonációja és erre jutottak amerikai szakértők is. Ha a feltételezés beigazolódik, akkor az Iszlám Állam merényleteinek új formájára tért át. A Nagy-Britannia és az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőközpont repülőtere közötti légi forgalmat leállítják.

Az amerikai és a brit kormány is arra a következtetésre jutott, hogy felrobbantották az Egyiptomban lezuhanó orosz gépet, és egyre valúszínűbb, hogy az Iszlám Állam állhat a merénylet mögött.

Philip Hammond brit külügyminiszter a BBC-nek adott szerda éjjeli nyilatkozatában kijelentette: a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) este áttekintette a rendelkezésére álló összes információt, és ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az orosz Airbus katasztrófáját “jelentős eséllyel” robbanószerkezet okozta, amely a repülőgép fedélzetén lépett működésbe. Azt is elmondta, hogy elég nagy az esélye annak, hogy az Iszlám Állam áll a merénylet mögött. A brit külügyminiszter nem részletezte, hogy London pontosan milyen információk alapján vonta le ezt a következtetést.

mti