Négyszáz migránst mentettek meg Görögország partjainál


Csaknem négyszáz migránst mentettek meg a görög parti őrség és az európai uniós határvédelmi ügynökség hajói az Égei-tengeren, Törökország és Görögország partjai között szombaton.

A görög hatóságok közlése szerint a nap folyamán hat kiterjedt mentőakciót hajtottak végre, ebből ötöt Leszbosz, egyet pedig Híosz szigeténél. Ezek során összesen kilenc, zsúfolásig tömött vízi jármű – hét felfújható gumicsónak, illetve egy-egy fa és műanyag bárka – utasait mentették meg.

A mérsékelt időjárásnak köszönhetően szombaton egy migráns sem veszett bele a tengerbe. Ez tizenegy napja először fordult elő az Égei-tengeren, ahol az utóbbi hetekben a rossz idő miatt megsokasodtak a tengeri útra alkalmatlan bárkákon és csónakokon érkező migránsokat érintő halálos hajótörések.

Több mint 3200-an vesztek a tengerbe. Ugyanakkor a hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy estére ismét erőre kapott a szél a térségben, amely újra jelentős hullámokat korbácsolhat fel, növelve ezzel az út veszélyeit.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint az év eleje óta 560 ezer migráns és menekült érkezett Görögországba tengeri úton. A Földközi-tengeren keresztül ebben az évben már 700 ezren érték el Európát, és az átkelés során több mint 3200-an vesztek a tengerbe.

mti