Az Iszlám Állam több tucat fegyveresével végeztek Szíriában


A szíriai kormányerők állításuk szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet 58 fegyveresével végeztek az ország északi részén, míg az al-Kaida szíriai szárnya azt állította, hogy 40 iráni harcossal végzett Aleppó környékén.

A kormányerők a SANA hivatalos szíriai hírügynökség beszámolója szerint a keleti Deir ez-Zór tartományban csaptak össze az IÁ harcosaival, akik egy légi támaszpontot próbáltak lerohanni. Emellett Deir ez-Zór több más településén is harcok folytak a dzsihadisták és a kormányerők között vasárnap, a SANA szerint az IÁ többtucatnyi harcosát ölték meg a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők.

Az olajban gazdag, Irakkal határos Deir ez-Zór tartomány jelentős része az IÁ kezén van.

Ezzel párhuzamosan az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front azt állította, hogy több mint negyven iráni fegyveressel végzett az észak-szíriai Aleppó városának körzetében. Erről egy, a csoporthoz köthető Twitter-mikroblog számolt be vasárnap, bár az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet a bejelentést háborús propagandának minősítette.

A londoni székhelyű OSDH azt is közölte vasárnap, hogy vélhetően orosz harci gépek a szíriai történelmi város, Palmüra környékén hajtottak végre támadásokat. Az Iszlám Állam májusban foglalta el Tadmúr városát, a Palmüra ókori romjai mellett fekvő modern települést. A dzsihadisták korábban a rendkívüli kulturális-történelmi értékkel bíró palmürai romok közül többet felrobbantottak és megrongáltak.

mti