David Cameron jövő júniusra kiírná a brit EU-tagságról tervezett népszavazást


Hétfői brit sajtóértesülés szerint David Cameron miniszterelnök már jövő júniusra kiírná a brit EU-tagságról tervezett népszavazást, ha a London által igényelt EU-reformok zömét az Európai Unió jövő havi csúcsértekezletén a többi társállam vezetői elfogadják.

The Times című tekintélyes konzervatív napilap brit kormányforrásokat idézve azt írta, hogy London már tájékoztatta is EU-szövetségeseit a referendum lehetséges júniusi dátumáról. Cameront állítólag a többi uniós vezető győzte meg arról, hogy nincs sok értelme a népszavazás halogatásának, különös tekintettel arra, hogy jövő nyárra újabb migrációs válság valószínűsíthető.

A brit miniszterelnök két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt az idei választások után kormányon marad, 2017 végéig népszavazást tartanak Nagy-Britannia EU-tagságáról. A Konzervatív Párt váratlan fölénnyel megnyerte a május 7-ei parlamenti választásokat, és a brit EU-tagságról szóló népszavazás törvénytervezete be is került az új kormány idei törvényalkotási programjába.

London azonban a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének a tervezett referendumon arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Cameron a várakozások szerint kedden juttatja el a brit reformigényeket részletesen kifejtő levelét Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, és ezzel egy időben beszédet is tart, amelyben nyilvánosan kifejti álláspontját.

Brit sajtóértesülések szerint Tusknak küldendő levelében a brit kormányfő az első helyen fogalmazza meg azt az igényt, hogy a Nagy-Britanniába más EU-társállamokból érkező munkavállalók négyévi folyamatos, bejelentett, legális munkaviszony után férhessenek csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez. Ez jelenleg a diszkriminációt tiltó uniós jogszabályokba ütközik, és ezt Philip Hammond brit külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva a hétvégén el is ismerte. Kijelentette ugyanakkor: a Brüsszellel tervezett tárgyalások célja éppen a Nagy-Britanniának nem megfelelő szabályozások módosításának elérése.

mti