Finnország vezetheti be elsőként az alapjövedelmet


A finn kormány hamarosan beterjesztheti a parlament elé az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről szóló törvényjavaslatát. A tervek szerint 800 eurót, vagyis 251 ezer forint járna havonta minden finnek. Más országok is fontolgatják az alapjövedelem bevezetését, de a gazdasági realitás még keresztbe tehet a tervnek.

A finn társadalombiztosítási hivatal (KELA) állítólag már dolgozik a javaslat előkészítésén, aminek végső verziójával jövő novemberben állhat majd elő – írta a Bloomberg. A bevezetés kezdeti szakaszában csak 550 eurót kapnának a finnek, ezt emelnék később 800 euróra.

Az persze kérdéses, hogy megvannak-e az alapjai egy ilyen költséges intézkedésnek, hiszen Finnország évek óta gazdasági recesszióban van, több kulcsfontosságú szektora is stagnált vagy visszaesett 2012 óta. Mindenesetre úgy tűnik, a politikai akarat megvan az ügyben, így a nehézségek ellenére is Finnország lehet az első, amelyik bevezeti az alanyi jogon járó alapjövedelmet.

 

A munkavégzés nélküli jövedelem gondolata tehát nem mindenhol népszerű, de a finneknél az emberek 69 százaléka egyetért bevezetésével, és egy havi 1000 euró körüli összeget tartanak elfogadhatónak. Nagy fegyvertény, hogy a kérdésben széleskörű politikai konszenzus uralkodik. Maga a miniszterelnök, Juha Sipila is jó ötletnek tartja: szerinte az egyéb szociális juttatásokat kiváltó alapjövedelem alkalmas eszköz lehet a jóléti rendszer egyszerűsítésére.

faktor.hu