Fokozottan figyelik a külföldieket


Az idei esztendő első kilenc hónapjának munkáját értékelték a megyei migrációs szolgálat minapi kollégiumi értekezletén.

A legfontosabb számokról Igor Mihajlisin tartott tájékoztatót. A megyei migrációs szolgálat vezetője tudatta, 2015 kilenc hónapja során 67 ezer útlevelet adtak ki Kárpátalján, ami hétezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. 250 személy kérelmezte az ukrán állampolgárság felvételét, míg 1400-an külföldre, elsősorban Magyarországra és Csehországba települtek át. 2014-ben ez a szám ennek a fele volt csak.
24 ezer új személyigazolványt adtak ki, 19 ezer lakos kérelmezte új lakcímének nyilvántartásba vételét, míg 11 ezren kijelentkeztek korábbi lakcímükről.

Januártól októberig 838 külföldi kapott ideiglenes ukrajnai tartózkodási engedélyt, 132-en pedig állandó tartózkodási kártyát kaptak. Négy bevándorló részesült menedékstátuszban.

Igor Mihajlisin az értekezleten megjegyezte, hogy a szolgálatuk a korábbinál sokkal nagyobb figyelmet fordít arra, hogy a külföldi állampolgárok ne tartózkodhassanak 90 napnál többet Ukrajnában. Ezt a határátkelőkön kiemelten figyelik, áll az említett hatóság sajtóanyagában.