Új szabályok szerint büntetnek az utakon


November hetedikétől életbe lépett a Políciáról szóló törvény és ezzel együtt a közlekedési szabálysértések büntető kódexe is megváltozott. Az új szabályok értelmében videorögzítést és büntető pontrendszert is bevezetnek, és mostantól minden egyes kihágásért az autó tulajdonosa a felelős. A 24 TV-csatorna két ügyvédet, Volodimir Lebegyevet és Vagyim Volodarszkijt kérdezte a változásokról.

– Megváltozik a kihágások rögzítésének rendje?

– Módosul a szabályok rögzítésének a rendje, a kihágások büntetése és a szabályszegések áttekintésének a rendje. A legújabb változás, hogy a szabályszegésekről automatikus videofelvétel készül. Az új szabályok értelmében a szabályszegésekért a felelősség az autó tulajdonosát terheli, még akkor is, ha a szabályszegés pillanatában más ült a volán mögött.

–Milyen újdonság lesznek a büntetések terén?

– A büntetések összegének terén nincs semmi újdonság. Ugyanannyiba kerülnek a büntetések, mint eddig, de most már a minimális összegek lesznek csak értendők. Például, ha valaki nem köti be a biztonsági övet, vagy ha a motorosok nem használnak bukósisakot, akkor 51 és 81 hrivnya közötti büntetés helyett az alsó határ szerint 51 hrivnyát kell fizetniük.

– Megjelentek a büntetőpontok.

– A jogosítvány megszerzésétől kezdve minden egyes sofőr 150 ponttal rendelkezik egy évre. Ha valaki szeptember 15-én szerezte meg a jogosítványt, akkor a következő év szeptember 15-ig 150 ponttal rendelkezik. A kihágásokért egy bizonyos mennyiségű pontot fognak levonni a sofőrtől és a pénzügyi büntetéseket csak azután szabják ki, miután a pontok elfogytak. A pontokat automatikusan vonják le és azt is fontos tudni, hogy a megmaradt pontokat nem lehet hozzá adni a következő év pontjaihoz. Minden egyes évben csak 150 pont áll rendelkezésre.

– Hogyan fog kinézni a büntetések befizetésének az új rendszere?

– Amennyiben valaki határidő alatt a kiszabott büntetés 50 százalékát rendezi, akkor a büntetés törlesztettnek tekintendő, de ha valaki 30 nap alatt sem törleszti azt, akkor a kiszabott büntetés kétszeresét kell fizetnie. A büntetéseket a helyszínen is ki lehet majd fizetni, de csakis elektronikus úton a rendőrnél lévő bankkártyás terminálon keresztül.

–Mit kell tudnunk a kiértesítésekről?

– Amikor valaki megszegi a szabályokat, egy üzenetet fog kapni az e-mail címére vagy pedig egy sms-t a telefonjára. Persze ezeket az adatokat előzőleg a rendőrségnek meg kell adni. Miután valaki megszegte a szabályokat, a postán keresztül egy ajánlott levelet fog kapni.

– Milyen szabályszegések kerülnek videorögzítésre?

Sebesség túllépés, kereszteződésekben való szabályszegés, biztonsági övek használata, megállással és parkolással kapcsolatos szabályszegés és egyebek. Amennyiben a szabályszegésekről videofelvétel készül, a jármű tulajdonosának címére fog érkezni az értesítés, viszont ha a szabályszegés miatt egy rendőr állította meg a sofőrt, akkor a felelősséget is a jármű sofőrjének kell viselnie.

– Megállíthatnak-e a rendőrök?

– Igen, de csak kilenc esetben állíthatnak meg. Korábban 12 indok volt. A következő esetekben inthetik le az autóst:

1. Közlekedési szabályok megszegése.
2. Szemmel láthatólag a közlekedési járműnek technikai gondjai vannak.
3. Információ arról, hogy a sofőrjének, vagy pedig az utasának köze lehet egy közlekedési balesethez.
4. Ha a jármű körözés alatt áll.
5. Ha tanúként ki kell hallgatni a jármű sofőrjét, vagy az utasát.
6. Ha szükség van a jármű sofőrjének segítségére, például egy másik jármű sofőrjének nyújtott segítség miatt, vagy pedig egy adminisztratív protokoll kitöltése miatt.
7. Amennyiben egy bizonyos útszakaszon korlátozott, vagy tiltott a közlekedés.
8. A közlekedési jármű rakománya nem megfelelő módon van rögzítve és az veszélyt jelent a közlekedésre.
9. Amennyiben a közlekedési jármű sofőrje megszegi a különleges fény- vagy hangjelzések használatának szabályát.

– Hogyan lehet fellebbezni a videofelvételes büntetések miatt?

ٲ– Amennyiben valaki úgy törlesztette a büntetést, hogy a szabályszegés pillanatában nem ő volt a jármű volánja mögött, akkor bírósághoz fordulhat, hogy a sofőr törlessze a büntetést, de ehhez be kell bizonyítani, hogy nem ő volt a volán mögött.
A büntetések kiszabása ellen a rendőrséghez is lehet fordulni a büntetés kiszabásától kezdve tíz napig.

–És ha valaki eladta időközben az autóját?

– Amennyiben valaki eladta az autóját, akkor csak úgy tudja elkerülni a más sofőrök miatti büntetéseket, ha az új tulajdonos magára íratja az autóját. Amennyiben csak meghatalmazás készült, ez még nem jelenti azt, hogy a jármű tulajdonosa megváltozott, így a büntetéseket is az eladónak kell kifizetni.