Beregszásziak a 8. Insula Danibii – Insula Magna biennálén


November 6.-án Csepelen, a Nagy Imre Általános Művelődési Központban ünnepélyes keretek között került sor a 8. Insula Danubii – Insula Magna elnevezésű képzőművészeti biennále megnyitójára. A nagyszabású művészeti seregszemlén 45 művész 57 alkotása került kiállításra. Tóth Endre az intézmény vezetője rövid beszédben köszöntötte a jelenlévőket, majd Dr. Prokopp Mária, az ELTE művészettörténész filozófusa hivatalosan megnyitotta a művészeti seregszemlét.

A kiállítók között három, Kárpátalján, pontosabban Beregszászon született művész is jelen volt. A Pálfy házaspár igazán rutinosnak számít a tárlatok világában, Koszták István grafikus pedig sokévi hallgatás után tárja munkáit a nagy nyilvánosság elé. Pálfy Istvánban a magyar szürrealista festészetet egyik markáns képviselőjét tisztelhetjük.

Tarczy Pétert a következőket írta róla „Pálfy Putyu képei között úgy érezzük, mintha az emlékek panoptikumában járnánk. Mindenki talál magának csemegézni való részletet, a megérinti a déja vu élménye.” Putyu, ahogy a barátai ismerik, ezúttal az Anya kínja című festményével képviseltette magát. Pálfy Julianna nem csak festőművész, hanem író is. Több kötete jelent már meg, gyerekmeséket és verseket is ír, a hónap közepén kerül bemutatásra a legújabb kötete. Műveiről Szöllősy Tibor újságíró a következőket írta:

„Minden kép egy-egy novella, melyben nincs semmi fölösleges és nem hiányzik semmi, telítve vannak a művész életörömével, aki intellektuális viszonyban van az élettel, mondanivalójuk és melódiájuk van.”

A biennálén a Meseváros című kompozíciója kapott helyet.

Koszták István majd öt évig élt Franciaországban, néhány éve tért vissza Budapestre, ahol élményeit feldolgozva újra „munkába” állt. Az ősz folyamán másodszor állít ki Csepelen, ami nem csoda egy tiszteletbeli csepeli tekintetében. Beszélgetésünk során elmondta, hogy jövő februárban már saját kiállítása lesz az egyik belvárosi galériában. Az anyag összeállt, az érdeklődők harminc munkáját nézhetik majd meg. Elmondta, hogy életében még egyszer szeretne önálló kiállítást összehozni a szülővárosában.

Lengyel János