Kijev: Tiltott nehézfegyvert használtak a felkelők


Kijev azt állítja, a felkelők egyre hevesebb támadásokat hajtanak végre Kelet-Ukrajnában, a felkelők szerint keddre virradóra a kormányerők kilenc órán át lőtték Donyeck-megye központi részét. Az EBESZ aggódik a túl törékeny tűzszünet miatt.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleménye szerint az éjjel harmincháromszor sértették meg a tűzszünetet a felkelők. A legtöbb támadás a Donyeck környéki katonai állásokat érte.

A Luganszk megyei Popaszna város környékére kétszer is tüzet nyitottak nagy kaliberű, százhúsz milliméteres aknavetővel. A dél-donyecki Mariupol kikötőváros közelében, Sirokine településnél pedig nyolcvankét milliméter kaliberű aknavetőt vetettek be. Mindkét típusú fegyverzetről azt állították korábban a felkelők, hogy a minszki megállapodásoknak megfelelően már kivonták őket a frontvonal menti övezetből.

Heorhij Tuka, Luganszk megyei kormányzó kedden arról adott hírt, hogy a szeptember 1-jén életbe léptetett fegyvernyugvás óta először lőttek lakott területet is a felkelők: Popaszna városának egy sűrűn lakott kerületébe találtak be nyolcvan milliméter kaliberű tüzérségi lövedékek. A kormányzó szavai szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem esett áldozatul a támadásnak.

Az ukrán felderítés keddi jelentése szerint Donyeck városában egy húsz harckocsiból álló konvojt észleltek, ezenfelül a megyeközponttól nem messze lévő Marjinka településnél, közel az ukrán fegyveres erők állásához négy harckocsit fedeztek fel „nem túl szerencsésen elrejtve”.

„Törékeny tűzszünet”

Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségének helyettes vezetője aggodalmának adott hangot a tűzszünet „törékenysége” miatt.

Az EBESZ megfigyelői a napokban látogatást tettek Debalcevó városában. Azt tapasztalták, hogy a város vasútállomását – amely fontos csomópont a felkelők által ellenőrzött területek és Oroszország között – teljesen helyreállították, miközben a településen a lakóházak még mindig romosak. Vezetékes víz van a városban, élelmiszer is elegendő a boltokban, ugyanakkor hiányt tapasztaltak gyógyszerekből és palackozott ivóvízből. Hug szavai szerint a település „erősen militarizált”. Sok lakója elhagyta a várost, az utcák kihaltak.

Debalcevó polgármestere a DAN donyecki hírügynökség szerint kedden közölte, hogy

az ukrán fegyveres erők állítólag megpróbáltak behatolni a városba.

A donyecki felkelők pedig azt állították, hogy keddre virradóan az ukrán hadsereg nyolcvankét, illetve százhúsz milliméter kaliberű aknavetőkkel kilenc órán át lőtte a megyeközpont északi részét, beleértve a korábbi harcokban már rommá lőtt nemzetközi repülőtér környékét.

mti