Mindent tagadnak az oroszok a doppingvádakról


Alaptalanok a vádak az orosz doppingprogramról – állítják az oroszok. A Kreml szóvivője szerint nincs bizonyíték arra, amit a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) állít. A WADA tegnap adta közzé jelentését arról: központilag szervezett, az állam által támogatott doppingolás folyt az orosz atlétikában – közölte a VG Online.

A jelentés írói szerint több, mint 1400 pozitív doppingmintát semmisíthettek meg Moszkvában. A német ARD korábban azt állította: az érintett sportolók a díjaik és fizetésük 5 százalékát adták át a hazai doppingellenőröknek, hogy ne buktassák őket le, mindezt az IAAF asszisztálása mellett. Az orosz doppinglabor vezetője beismerte, hogy összesen 1417 mintát semmisítettek meg. A laborban állítólag folyamatos volt az orosz állami szervek jelenléte, több alkalommal a biztonsági szolgálat is beavatkozott a munkába.

A vád szerint a hitelesített moszkvai labor mellett létezett egy valódi doppinglabor is, ahonnan csak a negatív mintákat küldték tovább a WADA-nak. Arról is írtak, hogy az oroszok központilag szervezett doppingprogramja felett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is szemet hunyt – az egész csúcspontja a 2012-es londoni olimpia volt. A WADA azt kezdeményezte, hogy az összes orosz atlétát tiltsák el 2016-ra, vagyis kizárnák őket a riói olimpiáról is.
Vagyim Zelicsenok, az Orosz Atlétikai Szövetség vezetője úgy reagált minderre: kevés friss tény van a jelentésben, a múltbeli doppingproblémákat pedig már kezelték.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter a BBC-nek úgy nyilatkozott: megesküdne a Bibliára, hogy most nincsen korrupció a sportban.