Nyilatkozat: néhány hónap és szétesik az Európai Unió


Az Európai Unió felbomlásának veszélyével fenyeget a menekültválság, főleg ha annak közös megoldása elé akadályt gördít a “téves nacionalizmus” – vélekedett hétfőn az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere.

“Az Európai Unió széteshet, és ez ijesztően gyorsan végbemehet, ha kívül-belül az elzárkózás lesz a szabály a szolidaritás helyett” – hangsúlyozta Jean Asselborn a dpa német hírügynökségnek Luxembourgban adott nyilatkozatában.
A külügyminiszter a belső határellenőrzés megszüntetéséről a luxemburgi Schengenben 1985-ban megkötött egyezményt – amelynek jelenleg 26 uniós állam tagja – is veszélyeztetve látja. “Talán még van néhány hónapnyi időnk” – jegyezte meg.

Asselborn emlékeztetett rá, Németország és a legtöbb uniós ország “felfogta”, hogy a genfi menekültügyi egyezmény van érvényben. Az EU-ban azonban van néhány olyan ország is, amely az unió értékeit – amelyek nem csak anyagi értékek – valójában nem helyesen tették magukévá.

“Még mindig az emberi értékek kultúrája az a kapocs, amely minket összefog” – szögezte le, és arra figyelmeztetett, hogy a “téves nacionalizmus egy valódi háborúhoz vezethet”.

A luxemburgi külügyminiszter szerint vannak olyan politikusok és pártok, amelyek a bevándorlás témáját tudatosan felhasználják a félelemkeltésre. Úgy látja, ellensúlyozni kell ezt a fajta félrevezetést, és erősíteni kell a bizalmat annak érdekében, hogy az unió értékei ne legyenek sutba dobva. Mint megjegyezte, nem tudja, mi történne a Balkánon, ha Németország vagy Svédország bezárná a kapuit. “Úgy gondolom, hogy már most egy nagyon-nagyon kritikus helyzet az, amelyben vagyunk” – hangsúlyozta.

“Ha nem találunk európai megoldást a migránsválságra, ha egyre több ország gondolja úgy, hogy csak nemzeti szinten tudja kezelni ezt az ügyet, akkor Schengennek vége” – figyelmeztetett a tárcavezető. Ha Schengen megbukik, akkor azzal az Európai Unió legnagyobb vívmányának fellegzett be, aminek jelentős következményei lesznek az uniós polgárok mindennapjaira – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy a határellenőrzés visszaállítása “mindent” érinteni fog.

Asselborn egyúttal hangsúlyozta, hogy a külső határok ellenőrzése nem az elzárkózásról szól, hanem arról, hogy “tudjuk, ki miért jön hozzánk vagy keres menedéket nálunk”.

mti