Összecsaptak a rendőrök és a menekültek Calais-nál


A rendőrök mintegy 250 menekültet szorítottak vissza a kikötő mellé vezető útról, eközben többször könnygázt is alkalmaztak. A migránsok a Nagy-Britanniába tartó kamionokra próbáltak feljutni.

Tizenegy rendőr sérült meg könnyebben abban az összecsapásban, ami Calais-nál tört ki kedd éjjel.

A rendfenntartókat kavicsokkal dobálták meg menekültek. A támadók korábban Nagy-Britanniába tartó kamionokra akartak felkapaszkodni, de a rendőrök megakadályozták őket ebben. Azt nem tudni, hogy a migránsok közül megsérült-e valaki.

A rendőrök többször könnygázt is fújtak a migránsokra, akik az utat övező jelzőtáblákból építettek útakadályokat a kikötő felé vezető úton. A rendőrség szerint francia anarchisták és globalizáció-ellenes aktivisták segítettek a menekülteknek.

Calais-ban mindennapos a rendőri fellépés a kamionokra csoportosan feljutni próbáló migránsokkal szemben. Rendőrségi források szerint a menekültek eddig mindig meghátráltak a rendőrök elől.

Most először támadtak.

A kikötőváros egykori szeméttelepén spontán módon kialakult menekülttáborban a legfrissebb adatok szerint 4500-an vannak. Két héttel ezelőtt még mintegy 6 ezren éltek itt. Az emberek arra várnak, hogy átjussanak Nagy-Britanniába. Azok, akik lemondtak a további próbálkozásról, elfogadták, hogy országszerte kijelölt központokba helyezzék el őket a menedékkérelmeik elbírálásának idejére.

Az alagutat körülzáró 2 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítést augusztusban erősítette meg az alagút működéséért felelős Eurotunnel. Korábban több menekült is meghalt az alagútban, mikor vonattal vagy közúton megpróbált Nagy-Britanniába jutni.

mti