Amerika pénzt biztosít ukrán védelmi kiadásokra


Az Egyesült Államok szenátusa másodjára elfogadta az ország 2016-os katonai költségvetését. A hírről beszámoló Korrespondent tudósításában azt emeli ki, hogy a büdzsé tartalmaz egy 300 millió dolláros keretet, amivel Washington Ukrajna védelmi potenciájának erősítését támogathatja.

A védelmi kiadásokról szóló törvényhozási előterjesztés első változatát a Fehér Ház visszaküldte. a második verziót viszont már támogatta. E szerint az Egyesült Államok jövőre 607 milliárd dollárt költhet katonai célokra, az első tervezetben még 5 milliárddal nagyobb összeg szerepelt. Viszont az Ukrajnának szánt 300 millió érintetlenül maradt.

A leírás szerint ebből a pénzből Amerika Ukrajna biztonsági képességeinek javítását támogathatja, külön is nevesítve a felderítői tevékenységet. Bár a magyarázat elég tág teret biztosít a felhasználásra, mivel nincs konkrét tiltás, akár még gyilkos fegyverek beszerzését is lehetővé teszi, de fontos tudni, hogy a 300 millió dolláros segítség nem automatikusan jár Kijevnek. Ez csak ajánlott jellegű a Pentagon számára, a folyósításhoz elsősorban politikai szándék szükséges.