Bíróság: törvénytelen volt a gázáremelés


A Kijevi Körzeti Adminisztratív Bíróság törvénytelennek ítélte a Nemzeti Energetikai Szabályozó Bizottság (NKRE) március 3-i döntését melynek nyomán áprilisban több mint a háromszorosára emelték a lakossági földgáz árát. Ugyanakkor a ítélőszék nem érvénytelenítette a jogtalannak nevezett gázáremelést.
A rövid indoklás szerint a testület túllépte hatáskörét, amikor a gázáremelésről döntött. A bíróság megállapította, hogy a Nemzeti Energetikai Szabályozó Bizottság létrehozásáról szóló elnöki rendelet nem tér ki arra, hogy az új testület átveszi a hatósági jogköröket a felszámolás hatálya alá eső energiadíjakat szabályozó hatóságoktól. Az alkotmány ugyanakkor nem rendelkezik az egyes nemzeti bizottságok hatósági jogkörének a gyakorlásáról.

Emellett a bíróság megállapította, hogy az államfő által 2014. végén az energetikai szabályozó bizottság élére kinevezett Dmitrij Vovknak jogtalanul írta alá a gázáremelésről szóló határozatot, ugyanis testület elnöke csak megbízott státuszban töltötte be ezt a pozíciót. Ezek alapján a Kijevi Körzeti Adminisztratív Bíróság törvénytelennek ítélte a Nemzeti Energetikai Szabályozó Bizottság március 3-i lakossági gázáremelésről szóló döntését, ugyanakkor nem érvénytelenítette a jogtalannak nevezett gázáremelést.

Az ügyben eljáró bíróság végezetül megjegyezte, hogy a Nemzeti Energetikai Szabályozó Bizottság csak 2015. október 1-től rendelkezik gázár-szabályozási jogkörrel, miután jogerőre emelkedett az új földgázpiacot szabályozó törvény.

Ez év április 1-jétől a fűtési idényben (október 1. és április 30. között) ezer köbméterenként 3600 hrivnyát kell fizetni a gázért, de ez a tarifa csak havi 200 köbméter alatti fogyasztásra vonatkozik. Az ezt meghaladó gázmennyiség már lényegesen többe, 7188 hrivnyába kerül a lakosságnak ezer köbméterenként. Az év fennmaradó részében, azaz május 1. és szeptember 30. között 7 188 hrivnyát kell fizetni a földgáz ezer köbméteréért.