Iohannis megnevezte az új miniszterelnököt


Amint azt több politikai forrás is korábban jelezte, Klaus Iohannis elnök Dacian Cioloșt kérte fel új kormány megalakítására. Az elnök hangsúlyozta, nem akar korrupt, vagy a múltban korrupciós ügyekbe keveredő minisztereket látni az új kormányban – közölte az itthon.ma.

Klaus Iohannis elnök beszédében kifejtette, olyan kormányra van szükség, melynek minisztereire a korrupció gyanújának árnyéka sem vetődik. Hozzátette, ez alatt az olyan személyeket is érti, akiket a múltban ítéltek el ilyen ügyekben – célozva minden bizonnyal Liviu Dragneára, a PSD jelenlegi elnökére. Iohannis kiemelte, a parlament megtisztulásán kívül fiatalodásra is szükség van, „hiszen nem lehet régi emberekkel megfiatalodni”.

Mint fogalmazott, arra buzdította eddig is a fiatalokat, hogy aktivizálódjanak a politikai életben. Ugyanakkor hozzátette, a fiatalodás nem azt jelenti, hogy a román politikai palettán nem lenne hely a kipróbált, régi politikusok számára.

Nem okozott meglepetést, hogy az elnök Dacian Cioloșt mutatta be, mint a parlamenti pártok, illetve a civil szférával folytatott tárgyalássorozat során legalkalmasabbnak talált személyt a pártfüggetlen miniszterelnöki pozíció elfoglalására. Az elnököt követően Cioloș is a pulpitushoz lépett, nagy megtiszteltetésnek nevezve ajánlását.

Cioloș, a volt európai uniós mezőgazdasági biztos (2010-2014) elmondta, az elkövetkező egy év nem elégséges ahhoz, hogy a társadalom által elvárt mély változások végbemenjenek, ugyanakkor arra elég időt biztosít, hogy a szakértői kormány meghallgassa a kívánságokat. Dacian Cioloș továbbá kijelentette, az új kormány tekintetében „csapatban gondolkozik”, ezért minden energiáját a kormány megfelelő összetételére, a megfelelő emberek kiválasztására szenteli. Erre tíz napja van, mielőtt a kormánynévsor és kormányprogram számára bizalmat kér a parlamenttől.