Jacenyuk lehet a vezéráldozat


Az elnökpárti frakcióban már gondolkodnak a miniszterelnök cseréjéről.

Jurij Lucenko finoman megszellőztette, amennyiben kritikussá válik a helyzet, a parlament bizalmatlansági indítványt nyújthat be Arszenyij Jacenyukkal és kormányával szemben. A Petro Porosenko Blokk frakcióvezetője szerint első lépésben az is megoldás lehet, ha a kormányfő átalakítja a kabinetet. Lucenko szerint teljesen nyilvánvaló, hogy néhány miniszter képtelen ellátni a feladatát. Amennyiben ez nem történik meg, a parlamentben olyan nagyra nőhet a kritikusok száma, hogy bizalmatlanságukat fejezhetik ki Jacenyukkal szemben.

Elmondta még, hogy az elnökpárti frakció emiatt egyeztetésre hívja a kormányfőt, esetleg az egész kormányt, hogy megvitassák a folytatás módjait.
Még az önkormányzati választások előtt vetődött fel, hogy amennyiben az október 25-i eredmények azt fogják megkívánni az államfőtől, hogy beáldozza Jacenyukot, akkor saját népszerűségének mentése érdekében ezt megteszi. Most mintha ez a koreográfia kezdene érvényesülni. A miniszterelnök megítélése annyira kritikus Ukrajnában, hogy pártja, a Népfront el sem indult a helyhatósági voksoláson.

Jacenyuk nem zárkózik el kormánya átalakításától, tudja, posztja megőrzése érdekében ez a minimum, amit meg kell tennie. Három minisztérium – energetikai, egészségügyi, oktatási – esetében már korábban jelezte, változások jöhetnek.