Kivédhetetlen rakétákkal fenyeget Putyin


Olyan rakétákat ígér Vlagyimir Putyin, amik bármilyen védelmi rendszeren áthatolnak. Az orosz elnök az Egyesült Államokat is figyelmeztette: tudja, hogy rakétaprogramjukat titkon Oroszország ellen fejlesztik.

Olyan csapásmérő fegyverek készülnek Oroszországban, amik ellen egyetlen rakétavédelmi pajzs sem jelent védelmet – jelentette be kedden Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök Szocsiban, egy katonai tanácskozáson beszélt az orosz rakétaprogramról: mint mondta, dolgoznak saját védelmi rendszerük fejlesztésén is, de előbb kifejlesztik a védhetetlen rakétákat.

Putyin szerint az utóbbi három évben a katonai vállalatok sikeresen dolgoztak ki olyan csapásmérő technikákat, amik egy többlépcsős védelmi rendszeren is képesek áttörni – ezekből pedig már idén meghonosítottak néhányat az orosz hadseregben.

Fegyvekezési verseny
Vlagyimir Putyin üzent az Egyesült Államoknak és szövetségeseiknek is: szerinte a nyugati globális rakétavédelmi program egyetlen célja, hogy semlegesítse minden nukleáris nagyhatalom, de legfőképp Oroszország katonai potenciálját.

Irán után is fejlesztik
Hozzátette, az orosz államot sokszor biztosították arról, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer európai bázisaira az iráni rakéták jelentette fenyegetés miatt van szükség. “Mi azonban tudjuk, hogy az iráni nukleáris törekvésekkel kapcsolatos helyzet rendeződött, az erre vonatkozó megállapodásokat aláírták, sőt azokat már az érintett parlamentek is jóváhagyták. A rakétavédelmi rendszerekkel kapcsolatos munka ennek ellenére folytatódik” – jegyezte meg az államfő.

mti