Még ma elkezdhetik építeni a szlovén kerítést


Szlovénia a Horvátországgal szomszédos határvidékére kezdte szállítani a tervezett drótkerítés elemeit, hogy megkezdje az építést, és a kerítéssel ellenőrzése alá vonja a menekültek áradatát – jelentette szerdán a Reuters hírügynökség fotóriportere.

Az STA szlovén hírügynökség arról számolt be, hogy Szlovénia várhatóan a nap folyamán nekilát a kerítés első elemeinek felállításához.

A hírügynökség idézte Miran Vukot, Zavrc település polgármesterét, aki szerint “az ideiglenes kerítés” 1,8 méter magas lesz.

Közben Finnországban a következő hetekben fűthető sátrak és konténerlakások felállításával készülnek a menedékkérők fogadására, miután az utóbbi hetekben ismét egyre nagyobb ütemben érkeznek menekültek az országba – jelentette be kedden a helsinki belügyminisztérium. A hatóságok arra számítanak, hogy idén összesen 30-35 ezer migráns érkezik Finnországba, szemben a tavalyi 3600-zal. “Még az új fogadóközpontok megnyitásával sem lesz elég kapacitásunk a befogadásukra, ezért a hatóságok készülnek a sátrak és konténerlakások felállítására” – közölte a finn belügyminisztérium. Ezzel párhuzamosan a finn hatóságok arról is beszámoltak, hogy naponta átlag 50 iraki folyamodik útlevélért a helsinki nagykövetségen, mert vissza akarnak térni hazájukba. Arról nem tudni, hogy pontosan milyen okból döntöttek így.

mti