“Vége az országnak”, drámai ülésen támadtak Merkelnek a frakciótagok


Számos képviselő felháborodottan bírálta a kormány menekültpolitikáját a német konzervatív CDU párt keddi, “drámai” frakcióülésén, Angela Merkel kancellár ugyanakkor támogatást kért tőlük “Európa megőrzését” célzó stratégiájához – számolt be honlapján kedden a Bild című német bulvárlap.

A lap beszámolója szerint Volker Kauder, a konzervatív kormánypárt parlamenti frakcióvezetője bírálta a menekültválsággal kapcsolatos múlt hétvégi kommunkációt, egyúttal pedig leszögezte, hogy a szíriaiak és irakiak családegyesítésére vonatkozó törvényi változtatásokat mihamarabb meg kell tárgyalni a szociáldemokrata koalíciós partnerrel, és életbe kell léptetni – számolt be az MTI.

Christoph Bergner képviselő, a belügyminisztérium korábbi parlamenti államtitkára arra szólította fel párttársait, hogy álljanak ki Thomas de Meiziere belügyminiszter mellett, amire képviselőtársai vastapssal reagáltak – írta Bild. A minisztert az utóbbi időben éles bírálatok értek, miután felvetette, hogy a szíriaiaknak menekültstátusz helyett oltalmazotti státust kellene adni, amely csak egy évre szól és nem jár hozzá családegyesítési lehetőség.

A Bild tudósítása szerint a frakcióülésen Philipp Lengsfeld és Mark Hauptmann képviselők is a határok lezárását sürgették, míg kollégájuk, Andreas Mattfeld úgy vélte, hogy “vége az országnak”. Több más felszólaló is azt hangoztatta, hogy a német állam elvesztette az irányítást a helyzet felett, Armin Schuster honatya pedig amellett érvelt, hogy nincs erkölcsi kivetnivaló a bevándorlás korlátozásában – írta a lap.

Peter Altmaier kancelláriaminiszter a Bild szerint azt mondta, “meg kell próbálnunk azt mutatni, hogy tudunk kormányozni”, de Maziere pedig arról beszélt, hogy 10 ezer fő alá kell csökkenteni a Németországba naponta érkező migránsok számát, illetve mihamarabb megállapodásra kell jutni Törökországgal a helyzet kezelése érdekében.

Angela Merkel ugyanakkor a frakcióülés végén felszólalva megvédte stratégiáját, és azt hangoztatta, hogy csak Törökország és Görögország segítségével lehet kezelni a helyzetet. Az a célja, hogy a Helmut Kohl korábbi konzervatív kancellár “által létrehozott Európát megőrizze”, ezért pedig “még egy kis támogatást” kért a frakciótól, amely hosszú tapssal reagált a beszédre – írta a Bild német bulvárlap honlapján.