Beépült terrorista sejtre csaptak le Európában


Szélsőséges iszlamista hálózat tagjaira csaptak le több európai országban a hatóságok, a csoport 13 tagját elfogták, 17 személy ellen elfogatóparancsot adtak ki – jelentette be az olasz rendőrség csütörtökön. A csoport Norvégiában őrizetben tartott vezetőjét akarta kiszabadítani.

A hálózat hat tagját Olaszországban, négyet Nagy-Britanniában, hármat Norvégiában fogták el, többen pedig Irakba és Szíriába utaztak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoport oldalán harcoljanak. Tizenhat kurd és egy koszovói állampolgár ellen adtak ki elfogatóparancsot.
A nyomozók szerint az aktivisták az 1991-ben Norvégiában letelepedett, Krekar molla néven ismert, Najmuddin Ahmad Faraj 59 éves kurd szélsőséges iszlamista hitszónok tanítványai.

“Felszámoltunk egy beépült terrorista sejtet, amelynek Olaszországon kívül Nagy-Britanniában, Norvégiában, Finnországban. Svájcban és Németországban is voltak tagjai” – közölte Giovanne Governale parancsnok, az olasz csendőrség különleges műveleti csoportjának egyik vezetője.

A hálózat az interneten szerveződött, kevéssé ismert fórumokon, ahová a rendőrségnek sikerült behatolnia és leállítania a külföldi harcokba történő toborzási folyamatot – mondta Governale. A parancsnok szerint a csoport számos dzsihadistát készült külföldre küldeni harcolni, továbbá merényletek – közöttük öngyilkos támadások – végrehajtására készítették fel őket, azzal a céllal, hogy kiszabadítsák a vezetőjüket.

Krekar mollát Norvégiában nemzetbiztonsági kockázatnak tartják, és emiatt 2003-ban a kiutasításáról döntöttek, a határozatot azonban nem hajtották végre, mert Irakban – ahol halálbüntetés vár rá – nincs garancia a testi épségére. A molla Irakban az Anszár-el-Iszlám nevű iszlamista csoport társalapítója volt, bár – állítása szerint – 2002 óta nem irányítja azt.

A csoport tagjaként a molla az Egyesült Államok és az ENSZ által nyilvántartott terrorszervezetek, illetve a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listáján szerepel.

mti