Dolgoztatják a fogyatékosokat Turjaremetén


Dolgoztatják és embertelen körülmények között ápolják az értelmi fogyatékosokat és a pszichiátriai betegeket a Turjaremetei Pszichoneurológiai Internátusban – állapította meg egy vizsgálat.

Az egészségügyi intézmény szabályait súlyosan és sorozatosan megsértették. Például nyolc személy az internátus falain kívül, egy közeli farmon (tanyán) él, itt reggel négytől közel két tucat tehenet és disznót gondoznak a fogyatékosok, valamint a mezőn dolgoztatják őket. Ez a hosszú és kemény munka semmiképpen nem nevezhető foglalkozási terápiának – olvasható Valerija Lutkovszka ukrán emberjogi ombudsman hivatalos honlapján.
Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy az egészségügyi dolgozók nem törődnek kellőképpen a fekvő betegekkel sem.
Többségük ápolatlanul a mocsokban, koszos és rongyos ágyneműben, szakadt matracon fekszik. Bűz és dohányszag áradt a kórtermekből. Az egyik beteg ráadásul átázott pelenkában, nedves ágyneműben feküdt, alatta a padlón hatalmas sárga vizelettócsa volt. Ugyan ezen az osztályon az agresszív betegek elkülönítésére szolgáló két szoba is balkáni körülményeket idézett. Rozsdás rácsos vasajtó, roskadozó ágyak, a kosztól fekete matracok és ágynemű fogadta az ellenőröket.

Korábban már végeztek itt felújítást, ám csak azokon a részlegeken, ahol önellátó betegek vannak elszállásolva.
Az itt tapasztalt szörnyűségek láttán az ombudsman vizsgálatot indított.