Kutatás: a mostaninál sokkal durvább menekülthullám jöhet


A mostani migrációs hullámnál is erősebb népvándorlás következhet, ha nem áll helyre a politikai és gazdasági stabilitás a Közel-Keleten, nem javulnak az életkörülmények a szubszaharai Afrikában, valamint a nyugat-balkáni országok helyzete is ingatag marad – olvasható a Világgazdaság csütörtöki számában.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Intézetének friss kutatása szerint a legtöbb országban a népvándorlás egyik oka a népesség növekedése és a gazdaság bővülése, amivel nem tudott lépést tartani a munkahelyteremtés.

A szubszaharai Afrika jelenlegi lakossága 900 millió, 2050-re mintegy kétmilliárd, 2100-ra pedig 3,8 milliárd fő lesz. Az MTA szerint ezért valószínűleg növekvő mértékben folytatódik majd az elvándorlás és továbbra is Európa lesz a fő cél.

Az elvándorlásra ösztönző tényezők közé sorolható, hogy az érintett országok nagy részében a mezőgazdasági termelés feltételei kedvezőtlenebbé váltak a klímaváltozás miatt. Kutatók szerint a vízhiány, az elsivatagosodás nagy területeken lehetetlenítette el a megélhetést. Ehhez jöttek a háborúk és fegyveres konfliktusok, amelyek szétrombolták a gazdasági kapacitásokat – írta a napilap.

mti