Leáldozóban a hatalompártok csillaga


Érdekes elemzést készített az október 25-i ukrajnai önkormányzati választásokról a Rating Pro információs központ. Az említett intézet a megyei tanácsokban született eredmények alapján kiszámolta a pártok támogatottságát. Természetesen ide sorolta a Kijevi Városi Tanácsot is, igaz, a Donyecki és a Luganszki Megyei Tanácsok eredményeit nem tudták alapul venni, mert ott elmaradt a választás, s ez némiképpen árnyalja a helyzetet.

A megyei önkormányzatok vonatkozásában leadott voksok szerint a Petro Porosenko Blokk Szolidaritás listája végzett az első helyen 19,4 százalékos eredménnyel. A Batykivscsina 12 százalékkal a második, az Ellenzéki Blokk 11,5 százalékkal a harmadik lett ebben az összehasonlításban. Őket az Ukrop követi 7,3 százalékkal, a Szvoboda és a Radikális Párt 6,7 százalékon, a Szamopomics 6,3 százalékon, míg a Vidrodzsennya 5,4 százalékon zárt országos összevetésben.

A Rating Pro központ az alacsony (46,62 százalék) részvételi arányt az országban uralkodó súlyos gazdasági-szociális helyzettel indokolta. Az elemzés rámutat, a hatalmon lévő pártok veszítettek támogatottságukból a tavalyi előrehozott parlamenti választásokhoz képest. A kormányzattal kritikus erők tudtak megerősödni. Az elnökpárt eredménye például még úgy is elmarad a parlamenti választáson mért 22 százalékos szinttől, hogy időközben beleolvadt az Udar, a Népfront pedig nem indult. Ezen két erő támogatottsága mégsem mutatkozott meg a Szolidaritás szereplésén, sőt…

Erősödött viszont a Batykivscsina, amely bár elvileg a koalíció tagja, de rendre kritizálja Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök munkáját. Újra erőre kapott a nacionalista Szvoboda, ha most lennének a parlamenti választások, feltehetőleg bekerülne a törvényhozásba.

Érdekes az Ellenzéki Blokk szereplése is, amely úgy tudott jobban szerepelni, hogy törzsszavazóinak nagy része nem mehetett el voksolni Kelet-Ukrajnában, ráadásul több olyan projektet is létrehozott az ex Régiók Pártja, ami hozzájuk köthető, például a Vidrodzsennya.

Az elemzők még arra is felhívták a figyelmet, hogy néhány megyében – mint Kárpátalján a Jedinij Centr (JC) – lokális pártok tudtak nyerni. Ez történt még Odessza, Hmelnickij, Cserkaszi és Csernyivci megyében is.