Merkel nem tudott arról, hogy visszaküldik a szíreket


Angela Merkel német kancellárt nem értesítették külön arról, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) október 21-e óta nem vállalja át automatikusan a szíriai állampolgárok ügyében a menekültügyi eljárás lefolytatását, hanem megvizsgálja, hogy mely uniós tagország az illetékes – derült ki szerdán Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón.

A BAMF a tevékenységét felügyelő belügyminisztérium utasítására tért vissza a korábbi gyakorlathoz, és a tárca erről nem tájékoztatta a kancellárt, de ebben “nincs semmi különös”, hiszen a saját hatáskörébe tartozó ügyről van szó – emelte ki Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő. Hangsúlyozta, hogy a kormány menekültpolitikája vagy a “befogadás kultúrája” egyáltalán nem módosult ettől a szakminisztériumi szintű döntéstől.

“Abban pedig nincsen semmi politikai szenzáció, hogy a német kormány Németországban érvényesíti az uniós jogot” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a BAMF gyakorlatának megváltoztatása nem is került napirendre a szerdai kormányülésen.

Németországban eddig is betartották a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírásokat, és ugyan a kormány szerint a dublini rendszer módosításra szorul, de addig is mindenkinek be kell tartania, és az uniós partnerek részéről “tovább kell erősíteni a szolidaritást” a menekültek iránt – mondta Christiane Wirtz.

Thomas de Maiziere belügyminiszter szerdán a törvényhozás alsóházában (Bundestag) az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a német kormány egy pillanatra sem helyezte hatályon kívül a dublini előírásokat.

Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője az ügy hátteréről a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: augusztus vége óta egy sor intézkedést tettek a menedékkérők beáramlásának rendezetté tételére, egyebek között visszaállították a határellenőrzést és mélyreható reformot indítottak el a menekültügyi rendszerben. Mindez lehetővé tette, hogy a BAMF ismét a szír menedékkérők esetében is teljes körű vizsgálatot folytasson, így áttekintse azt a kérdést, mely tagország illetékes az adott menedékkérő ügyében.

A szóvivő nem kívánt válaszolni arra az újságírói kérdésre, hogy az egyes uniós partnerek mennyi menedékkérő visszaküldésére számíthatnak. Mint mondta, a kormánynak nem feladata “absztrakt jogértelmezési kérdésekről” felvilágosítással szolgálni a sajtónak.

mti