Putyin lánya titokban milliárdos oligarchafeleség


Kevés ember van, akinek a legapróbb mozdulatára is annyi figyelem irányulna, mint Vlagyimir Putyinéra. Az orosz elnöknek eddig mégis sikerült a családját a reflektorfényen kívül tartania. A Reuters most utánajárt, hogyan alakul a kisebbik Putyin-lány, Katerina élete, és mint kiderült, az álnéven élő, 29 éves nő az új oligarchageneráció egyik oszlopos tagja. A rendszer kritikusai szerint fennáll a veszélye, hogy nemsokára minden gazdasági hatalom néhány család kezében fog összpontosulni Oroszországban – közli a vs.hu cikke.

A jelek szerint kifizetődő dolog Putyin barátjának, volt kollégájának vagy családtagjának lenni – a másfél évtizede hatalmon levő elnök környezetében egymást érik a mesés meggazdagodások és felívelő karrierek. Maga Putyin azonban – támogatói szerint – felette áll az anyagi javak hajhászásnak, bár a szűkölködéstől azért valószínűleg neki sem kell tartania. A világ legbefolyásosabb embere vagyonbevallása szerint évi 34 millió forintot keres, két szerény ingatlan tulajdonosa és részesedése van egy mélygarázsban is.

A Reuters kutakodása szerint azonban lánya, Katerina jobban teljesít – legalábbis anyagi értelemben. Amellett, hogy ő maga is fontos pozíciókat birtokol, fiatal oligarcha férje és az orosz gazdasági elit új generációja is mögötte áll. Katerina gazdag barátainak nagy része Putyin gazdag barátainak a gyerekei közül kerül ki, a dollármilliók pedig ide-oda áramlanak közöttük.

Az álnéven élő Katerina személyazonosságát sokáig csak találgatni tudta a média, amíg egy bennfentes orosz üzletember meg nem erősítette a Reutersnek, hogy a 29 éves nő a Tyihonova vezetéknevet használja. Andrej Akimov, a Gazprombank elnökhelyettese elmondta, hogy gyerekkora óta ismeri Katerinát, és Tyihonova valójában Putyin lánya.

Vlagyimir Putyin lányai,

Katerina férje nem más, mint Kirill Samalov, Putyin régi barátjának, Nyikolaj Samalovnak a fia. Az idősebbik Samalov annak a Bank Rossiyának a résztulajdonosa, amelyet amerikai tisztviselők csak az orosz elit személyes pénzintézeteként emlegetnek.

A Reuters által megkérdezett pénzügyi elemzők 2 milliárd dollárnyira becsülik a fiatal házaspár vállalati részesedéseit, melyek nagy részét egy jelentős kőolajipari vállalat részvényei teszik ki. A részvényeket Kirill Samalov Putyin egy másik régi barátjától, Gennadij Timcsenkótól szerezte, akitől egyébként egy 3,7 millió dollárra becsült biarritzi luxusingatlant is vásárolt, nem tudni, mennyiért.

Vlagyimir Putyin lányai, Maria Putina
Putyin másik lánya, Marija szintén új vezetéknév alatt él.