Titkos orosz katonai fegyverről szivárogtak ki információk


Két orosz tévé véletlenül képeket mutatott egy nukleáris töltettel ellátott titkos orosz torpedórendszerről, amelynek kifejlesztése még zajlik – közölte szerdán a Kreml, megerősítve a több orosz médiumban is megjelent információt.

“Valóban, a kamerák megörökítettek bizonyos titkos adatokat, ami miatt a felvételeket később el kellett távolítani” a tévécsatornák honlapjairól” – magyarázta az újságíróknak Dmitrij Peszkov, az orosz államfő hivatalának szóvivője. “Reméljük, hogy ez többet nem fordul elő” – fűzte hozzá.
Az NTV és a Pervij Kanal állami ellenőrzésű tévéadó kedden mutatta be azokat a képeket, amelyen egy orosz katonai vezető egy dokumentumot néz, rajta a Status-6-nak nevezett, új nukleáris töltetű torpedórendszer tervrajzaival és leírásával.

A tengeralattjáróról indítható torpedó, amelynek fejlesztését eddig titokban tartották, arra szolgálna, hogy “radioaktív szennyezéssel borítson be hatalmas térségeket, hosszú időszakra alkalmatlanná téve azokat mindenfajta katonai, mezőgazdasági vagy más gazdasági tevékenységre” – volt olvasható a felvételeken, amelyekről egyes bloggerek kinagyított fotókat tettek közzé bizonyos orosz online médiumok felületén.
A felvételeket, amelyek Vlagyimir Putyin elnök katonai vezetőkkel tartott hétfői szocsi találkozóján készültek, saját honlapjáról sietve eltávolította az érintett két tévécsatorna.

mti